Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ over Septemberverklaring: “Niet de reddingsboei waar velen op gehoopt hadden”

NSZ over Septemberverklaring: “Niet de reddingsboei waar velen op gehoopt hadden”

NSZ vindt de maatregelen van de Vlaamse regering een stap in de goede richting. Zelfstandigen krijgen eindelijk concrete financiële steun, maar dat zal in veel gevallen niet voldoende zijn om hun zaak te redden. “Als je energiefactuur vervijfvoudigt, zoals bij sommige ondernemers het geval is, dan zal deze tussenkomst van de regering het verschil niet maken”, zegt Saskia De Leeuw, woordvoerder bij NSZ. 

De 250 miljoen euro subsidies voor bedrijven zijn een goed signaal want er komen moeilijke tijden aan. Niet alleen met de winter in het verschiet, maar ook met de loonindexering van januari die ondernemers handenvol geld zal kosten. “Dure grondstoffen, hogere lonen voor personeel en enorme energiefacturen doen de motivatie en het vertrouwen van vele zelfstandigen stevig wankelen. Het is goed dat de regering bijspringt, maar het is niet de reddingsboei waar velen op gehoopt hadden”, verduidelijkt Saskia De Leeuw. “Het is nu vooral belangrijk dat de voorwaarden om voor deze steun in aanmerking te komen ruim genoeg zijn zodat zoveel mogelijk zelfstandigen ervan kunnen genieten.”

NSZ vindt ook het voorziene bedrag van 1 miljard euro voor leningen en waarborgen voor bedrijven positief alsook de extra 150 miljoen die zal geïnvesteerd worden in kinderopvang. “Het is alleen jammer dat deze maatregelen niet onmiddellijk in werking zullen kunnen treden. De minister-president verklaarde dat de voorziene budgetten pas in 2023 worden ingezet, maar zelfstandigen hebben het nu moeilijk en kunnen niet wachten tot volgend jaar. Dan kan het voor velen al te laat zijn en bestaat hun zaak misschien niet meer. Ze hebben de steun vandaag nodig”, besluit Saskia De Leeuw.

deel dit