Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ over eerste corona-winkelweek: “Zaterdag wordt de grote test”

NSZ over eerste corona-winkelweek: “Zaterdag wordt de grote test”


Brussel, 15 mei 2020 - De eerste corona-winkelweek is veilig verlopen. Dat meldt ondernemersorganisatie NSZ. “Maandag is voorlopig de beste dag van de week, de mensen die nood hadden om de fysieke winkel te bezoeken hebben dat vooral maandag gedaan”, meldt Christine Mattheeuws. Volgens NSZ bedraagt de omzet van deze week zo’n 30-40 procent van de normale omzet. “Dat ligt in de lijn van de verwachtingen. De mensen die komen shoppen, doen dat heel bewust en kopen voor grotere bedragen. Zaterdag wordt de allergrootste test: meer mensen zijn thuis en het wordt mooi weer. We hopen dat iedereen gedisciplineerd blijft en dat er eventueel bijkomende veiligheidsmaatregelen getroffen worden door de steden en gemeenten.”

Geen twijfelende klanten

“Deze week kwamen vooral de vaste klanten shoppen”, zegt Christine Mattheeuws. “De winkels kunnen het nu uiteraard even niet hebben van toevallige passanten wegens de strikte voorschriften. We zien dat die vaste klanten doelbewust komen shoppen. Door de tijdslimiet van 30 minuten kopen de klanten efficiënt en twijfelen ze niet.

Ze kopen ook direct voor grote bedragen aan. Heel wat handelaars reageren trouwens zeer positief op de tijdslimiet. Vroeger durfden klanten al eens van de ene naar de andere winkel gaan om te vergelijken om dan terug te keren in de eerste winkel om tot aankoop over te gaan. Nu kopen de klanten zonder aarzelen, wat handelaars uiteraard weten te appreciëren.  Het constant terugplaatsen van de spullen of in de modesector van de gepaste artikelen en het eventueel stomen van de artikelen vergt heel wat inspanningen van de handelaars. ”

Na de eerste testdagen van deze week hopen we dat steden en gemeenten hun maatregelen nog wat finetunen om alles zo veilig mogelijk te doen verlopen

Omzet
Volgens NSZ kenden de winkels deze eerste corona-winkelweek een omzet van zo’n 30-40 procent van een normale winkelweek. “Dat ligt in de lijn van de verwachtingen”, zegt Mattheeuws. “De vaste klanten hadden er nood aan om hun fysieke winkel opnieuw te bezoeken. Maandag, de eerste dag van de nieuwe maatregelen, was de beste dag.  Vooral winkels die geen online verkoop hadden voor 11 mei, zagen meer klanten in hun fysieke winkels dan andere winkels. Nu de winkels terug open zijn, zakt het aandeel van de online-verkoop.

De kleinhandel heeft het zwaar te verduren. 15 procent riskeert in failliet te gaan. Handelaars hopen dat de komende weken de klanten terug de weg vinden naar de winkels. Grotere steden kijken vooral uit naar de periode waarin de horeca opnieuw mag opstarten en de toeristen langs mogen komen.

Veiligheidsvoorschriften

“De eerste week is veilig verlopen. Iedereen is gedisciplineerd. Zaterdag wordt een belangrijke test. Er zullen meer mensen thuis zijn en het wordt goed weer. NSZ roept iedereen op om de burgerzin en discipline te bewaren en daar waar nodig de maatregelen aan te passen. “Na de eerste testdagen van deze week hopen we dat steden en gemeenten hun maatregelen nog wat finetunen om alles zo veilig mogelijk te doen verlopen.”

Vragen en info

Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57

deel dit