Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ over begrafenisondernemers: van doodskistverkopers tot dienstverleners

NSZ over begrafenisondernemers: van doodskistverkopers tot dienstverleners


Brussel, 30 oktober 2019 – Ons land telt vandaag iets meer dan 860 begrafenisondernemers , dat is een stijging van 8,2% in 5 jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van NSZ. "De meeste van hen zijn nog steeds familiebedrijven", zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. "We zien wel dat de zaken groter worden en dat er meer en meer worden overgenomen door grote spelers uit de verzekeringswereld. "Gemiddeld kiezen zo'n 6 op de 10 Belgen voor crematie. ”  Een van de nieuwe trends is volgens NSZ het toenemende gebruik van biologisch afbreekbare kisten, gemaakt van karton of riet. Tot slot bieden begrafenisondernemers meer mogelijkheden dan vroeger om een ceremonie te houden in plaats van een gelovige dienst. "Tegenwoordig zijn het meer dan alleen maar doodskistenverkopers, het zijn echte dienstverleners.”

Familiebedrijven versus grote spelers

In 2018 telde ons land 862 begrafenisondernemers. Dit is een stijging van 8,2% ten opzichte van 2014. “De toename is sterker in Vlaanderen dan in Wallonië en Brussel. Dat heeft vermoedelijk te maken met het feit dat je in Vlaanderen geen diploma bedrijfsbeheer meer nodig hebt om dit beroep te mogen uitoefenen.

"Familiebedrijven, met minder dan 10 personen, vormen nog steeds de overgrote meerderheid", zegt Mattheeuws. "Toch zien we dat de omvang van de bedrijven geleidelijk aan toeneemt."Wat vooral opvalt is dat grote spelers, meestal uit de verzekeringswereld, kleinere zaken overnemen. Dit is een wereldwijde trend”, vervolgt Mattheeuws.

Van doodskistverkoper tot dienstverlener

Vandaag kiezen meer dan 6 op 10 Belgen voor crematie op hun begrafenis. Dit is een aanzienlijke stijging. In 2007 werden jaarlijks ongeveer 45.000 mensen gecremeerd. Vandaag zijn dat er  meer dan 66.000. "Er zijn ook duidelijke verschillen tussen de regio's. Zo wordt meer dan 70% van de Vlamingen gecremeerd, tegenover iets meer dan 40% van de Walen.” 

De begrafenisondernemer begeleidt de familie van de overledene in alle fasen van de ceremonie. Het beroep geniet vandaag nog méér dan vroeger hoog aanzien.

Verders stelt NSZ nog een trend vast: "Humusatie wordt weliswaar in ons land nog niet erkend, toch zien we een enorme toename van biologisch afbreekbare kisten, gemaakt van karton of van riet", weet Mattheeuws.
"Een begrafenisondernemer is nu een echte leverancier van vele en gevarieerde diensten geworden." Door de afname van het aantal gelovigen willen veel burgers niet langer dat hun begrafenis in de kerk wordt gehouden in het bijzijn van een priester. "De begrafenisondernemer begeleidt de familie van de overledene in alle fasen van de ceremonie. Het beroep geniet vandaag nog méér dan vroeger hoog aanzien. ”

Meer info
Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470/11 10 57

deel dit