Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ opgelucht: “Niet-essentiële winkels blijven open en perspectief op heropening horeca blijft behouden”

NSZ opgelucht: “Niet-essentiële winkels blijven open en perspectief op heropening horeca blijft behouden”

Opgelucht: zo reageert NSZ na dit nieuwe Overlegcomité. De geruchten over de mogelijke sluiting van de contactberoepen en de niet-essentiële winkels hadden grote ongerustheid gewekt bij de zelfstandigen. "Gelukkig zal dat niet gebeuren. Het heropeningsperspectief op 1 mei voor onder meer de horeca blijft een feit."

NSZ waarschuwt echter: "We zullen de belangrijkste besmettingsbronnen goed in de gaten moeten houden: scholen. Als de besmettingen zich daar vermenigvuldigen, zullen ze moeten worden gesloten. Er is geen sprake van om ze open te laten en zelfstandigen met een sluiting op te zadelen. Zij zijn duidelijk niet de oorzaak van deze besmettingen en mogen daarvan niet het slachtoffer zijn." Ten slotte dringt NSZ opnieuw aan op een versnelde vaccinatie van de bevolking. "Dit is de enige manier om een snel en volledig economisch herstel te bewerkstelligen."

Het Overlegcomité is deze vrijdag opnieuw bijeengekomen naar aanleiding van het toenemend aantal besmettingen. Maar NSZ slaakt toch een zucht van opluchting. "Geruchten over een mogelijke sluiting van contactberoepen en niet-essentiële winkels hadden een aantal zelfstandigen, voor wie dit de genadeslag zou zijn geweest, ongerust gemaakt. Gelukkig zal dat niet gebeuren. "Wij betreuren het uitstel van het buitenplan, zeker wat betreft de open luchtevenementen tot 50 personen. Op 1 april was er inderdaad een begin van perspectieven voor zelfstandigen in de eventsector. Zij zullen nu jammer genoeg moeten wachten tot 19 april." 

Veel vooropgestelde perspectieven vanaf mei blijven haalbaar. "Een sector als de horeca zal een eerste toekomstperspectief blijven hebben. Over de protocollen moet echter snel overeenstemming worden bereikt, zodat de uitbaters zich zo snel mogelijk kunnen voorbereiden! Het valt ook toe te juichen dat het Overlegcomité inzet op sneltesten voor bedrijven.”

Zelfstandigen mogen niet het slachtoffer zijn 
"De scholen zullen open blijven. We zullen ze goed in de gaten moeten houden", waarschuwt NSZ. "Uit de cijfers blijkt dat zij de belangrijkste besmettingsbron zijn. Als de infecties zich daar blijven vermenigvuldigen, dringt NSZ er bij de federale regering en de gemeenschappen op aan hun verantwoordelijkheid te nemen. "We kunnen dit niet negeren. Het zou onaanvaardbaar zijn delen van de economie en veel zelfstandigen met een sluiting op te zadelen en scholen open te houden. Zelfstandigen, of het nu gaat om handelaars, contactberoepen of anderen, zijn niet de oorzaak van de verspreiding van het virus. "Zij kunnen dus niet de zwarte piet toebedeeld krijgen."

Ten slotte blijft NSZ aandringen op een spoedige versnelling van de vaccinatie van de bevolking. "Laten we eens kijken naar landen waar de vaccinatie al veel verder staat. Zij hebben hun economie wel al nieuw leven kunnen inblazen. Vaccinatie is de weg naar een volledig en snel economisch herstel."

deel dit