Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ: “Streng optreden en objectief onderzoeken om de solden te redden”

NSZ kan begrip opbrengen voor het feit dat het Overlegcomité vrijdag niet heeft beslist om versoepelingen toe te staan, maar waarschuwt: “Meer controle kan, verstrengingen niet. Geen versoepelingen is een reden te meer de problemen nu aan te pakken waar het virus wél woekert. Dat is niet in winkels zo bleek al uit tal van onderzoeken. Dit Overlegcomité is een gemiste kans om gesloten sectoren een datum van heropening en dus perspectief te bieden”, aldus Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Contactberoepen: geen perspectief
Het is een gemiste kans dat het Overlegcomité geen perspectief biedt voor contactberoepen, de evenementensector, de horeca en andere gesloten sectoren. We moeten perspectief blijven behouden, voor àlle sectoren die nu gesloten zijn. Zij hebben het recht te weten waarom zij nog niet open mogen op basis van objectieve cijfers en vooral wanneer verwacht wordt dat ze wel opengaan. Zonder perspectief zien heel wat ondernemers 2021 zeer somber in. Zij zitten mentaal en financieel aan de grond. Acht gratis psychologische sessies voor zelfstandigen zijn toe te juichen, maar lossen het probleem niet ten gronde op. Ze willen perspectief om net uit die negatieve spiraal te geraken. Jammer dat een datum van heropening voor hen niet beslist is. “Waar blijft dat lichtpunt voor hen?”, vraagt NSZ zich af? “Een heropening moet morgen niet, maar ze moeten weten wanneer dat wel kan.” 

Objectief onderzoek
De cijfers gaan in stijgende lijn. In die zin is het aanvaardbaar dat versoepelingen niet mogelijk zijn en dat er ingezet wordt op controle om die cijfers terug te dringen. “Controle moet ertoe leiden dat het virus minder kan woekeren waar het op dit moment wel doet. Tal van studies hebben al aangewezen dat dit niet in winkels is. Waar stelt het probleem zich wel? Er gaan nu meer stemmen op bij virologen dat scholen hier een belangrijke rol kunnen spelen. NSZ wil dat dit zo snel mogelijk ten gronde wordt onderzocht, want dit gaat toch over een stroom van circa 2 miljoen mensen. Als drukbezochte winkelstraten strenger moeten worden gecontroleerd om het virus een halt toe te roepen, kunnen we dat begrijpen. Wij roepen dan ook op om zoveel mogelijk alleen naar de winkel te gaan, genoeg afstand te houden en lokaal te kopen. Ga runshoppen, niet funshoppen. Beperk uw contacten. Overal. Strengheid is geboden om bijvoorbeeld ook de solden van januari te redden.”

Meten, graag op een transparante manier, is dus meer dan ooit weten in deze crisissituatie. Het wordt tijd dat er duidelijke objectieve cijfers zijn. Zolang er geen objectieve cijfers en/of een gedegen studie is uitgevoerd, kunnen er in geen verdere sluitingen voor de contactberoepen en zelfs horeca en evenementen verantwoord worden.  “De komende weken geven net de mogelijkheid tot gedegen onderzoek op enkele concrete vraagstukken”, benadrukt NSZ. “Wat is de invloed van de kerstvakantie voor de scholen? Wat is de invloed van het openen van de winkels vanaf 1 december? Wat is de invloed van de contactberoepen nog steeds gesloten te houden? Dit moet de komende weken onderzocht worden, want daar krijgen we nog altijd geen antwoord op.” 

deel dit