Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ: “Handelaars kunnen eindelijk ongestraft overschotten wegschenken”

NSZ: “Handelaars kunnen eindelijk ongestraft overschotten wegschenken”

 

De zomersolden eindigen komende woensdag en de verkoopscijfers zijn licht positief ( +1 procent) in vergelijking met vorig jaar. Toch blijven vele handelaars met overschotten zitten en rijst opnieuw de vraag wat ermee gedaan kan worden. Sinds midden mei 2019 trad een nieuwe wet in werking die stelt dat handelaars hun overschotten kunnen wegschenken aan een goed doel, zonder nog bijkomend btw te moeten betalen. Onderzoek van NSZ bij 1031 handelaars toont aan dat 20 procent hier nu gebruik zal van maken op het einde van deze solden, vooral voor oudere collecties. Verwacht wordt dat dit percentage opmerkelijk zal toenemen op het einde van de soldenperiodes van 2020 omdat heel wat handelaars nu nog niet op de hoogte zijn van deze maatregel. “Handelaars schenken hun overschotten liever aan iemand die het echt nodig heeft dan dat ze hun spullen moeten laten vernietigen. Er zullen altijd overschotten zijn, dus is het goed om zoveel mogelijk kleding en schoenen een tweede leven te geven en het wegwerpen te vermijden, aldus NSZ.”

Verkoopcijfers zomersolden blijven stabiel

Komende woensdag is de laatste dag van de zomersolden. “De cijfers halen bijna hetzelfde niveau als vorig jaar met een lichte stijging van 1 procent, terwijl de handelaars op veel betere solden hadden gehoopt ”, stelt Christine Mattheeuws van NSZ. “Ondanks de start op een maandag, verliep de verkoop goed bij het begin. Het valt wel op dat de hitte wel degelijk een negatieve impact heeft gehad op de verkoop. Er zijn nog overschotten, dus kortingen van -60% tot -70% zijn nu niet uitzondelijk. “Na de soldenperiodes worden de stocks opgeruimd om plaats te maken voor de nieuwe herfst-en wintercollectie. Vaak houden de handelaars de stocks voor nieuwe kortingsdagen of verkopen ze het aan een outletcenter, een tweedehandelswinkel of aan een opkoper. Sinds kort is er een bijkomende mogelijkheid.”

Nieuwe wet positief onthaald

Sinds midden mei 2019 kunnen handelaars hun onverkochte goederen schenken aan een goed doel, vrijgesteld van btw. Bijna alle handelaars (97%) onthalen deze nieuwe wet positief. Dat blijkt uit een studie van NSZ bij 1031 handelaars. Vóór mei 2019 moest een handelaar btw betalen op kledij die hij of zij wegschonk. Het was dus voordeliger om die weg te gooien. 

Een vijfde  van de handelaars (20%) zal nu gebruik maken van deze nieuwe wetgeving, vooral voor de oudere collecties. De grote helft (51%) van de handelaars houdt de onverkochte producten op voorraad in de hoop deze tijdens een volgende kortingperiode te kunnen verkopen, met de vermelding dat het om oudere collecties gaat. De rest verkoopt de overschotten aan verkooppunten of kopers die slechts enkele euro’s per kilo betalen. “Dit gebeurt meestal enkel uit noodzaak. De handelaars zijn  bijzonder positief over deze nieuwe wet. Ze doen liever een liefdadigheidsinstelling een plezier dan de artikelen weg te gooien.”

Momenteel doet slechts één vijfde een beroep op deze maatregel. Dat heeft vooral te maken met het feit dat veel handelaars eind mei al contacten hadden genomen om hun stocks kwijt te geraken en de wetgeving werd pas heel recent bekendgemaakt. Uit de bevraging van NSZ blijkt dat na de soldenperiodes van 2020 maar liefst 72 procent van de handelaars gebruik zal maken van de nieuwe wetgeving, vooral voor de opruiming van oudere stocks van vroegere jaren. De handelaars doen er liever een ander een plezier mee dan de stock te vernietigen.

Gedaan met absurde situatie

Als een handelaar kledij aankoopt dan betaalt hij btw die hij later via zijn btw-aangifte aftrekt. Als hij vervolgens de kledij verkoopt dan stort hij die btw door. Bij een schenking aan een  liefdadigheidsinstelling kan de handelaar geen btw van de klant doorstorten, terwijl hij wel genoten heeft van een aftrek. Hij moest tot voor kort deze situatie rechtzetten. Hij moest dan doen alsof hij de goederen aan zichzelf had geleverd en diende op die levering, net zoals elke andere consument de btw te betalen. Daardoor was het beter was om de goederen te vernietigen dan ze weg te schenken. NSZ kaartte deze absurde situatie aan bij de bevoegde minister. En met succes.

De regering geeft de mogelijkheid om voeding maar ook gebruiksgoederen weg te schenken zonder btw te moeten betalen. Onder  ‘gebruiksgoederen’ verstaat men  producten zoals kledij, hygiëneproducten (zeep, shampoo en tandenborstels), basisgeneesmiddelen voor de huisapotheek, producten voor baby's en kleine kinderen (luiers) en school- en kantoorbenodigdheden (van potloden tot schooltassen).

Vragen en info
Stefaan Gruyaert, Communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57

 

deel dit