Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ: “Energieproblematiek is met dit pakket maatregelen niet opgelost”

NSZ: “Energieproblematiek is met dit pakket maatregelen niet opgelost”

NSZ blijft op z’n honger zitten na de persconferentie van de federale regering waarin de beslissingen die door de kern werden genomen, werden toegelicht. “Het is goed dat er eindelijk werk gemaakt wordt van specifieke maatregelen voor zelfstandigen en KMO’s, maar de ingrepen gaan niet ver genoeg. De energieproblematiek voor zelfstandigen en bedrijven is hiermee niet van de baan. Dit pakket is slechts een tijdelijk lapmiddel dat niet opweegt tegen de torenhoge facturen”, aldus Saskia De Leeuw, woordvoerder van NSZ.

Zo komt er een uitstel voor het betalen van belastingen en sociale bijdragen, maar ook langere afbetalingsplannen. Op fiscaal vlak springt de verlaging van de accijnzen voor de eerste schijf van het verbruik van gas en elektriciteit naar het Europese minimum in het oog. Het overbruggingsrecht voor zelfstandigen die noodgedwongen moeten sluiten is een must. “Dit zijn allemaal goede intenties, maar dit gaat niet ver genoeg. Het zijn vooral maatregelen die vanonder het coronastof worden gehaald”, aldus Saskia De Leeuw. “Nu hebben we met een heel andere problematiek te maken, die maatregelen op maat vergen: regionaal, nationaal én Europees. We blijven nog te veel op onze honger zitten. De vrees en onzekerheid bij onze zelfstandigen ebt met dit pakket zeker nog niet weg.”

“We zijn ervan overtuigd dat ons voorstel waar we al sinds maanden voor pleiten, namelijk een sociaal tarief voor zelfstandigen, een erg belangrijke stap is om mensen met een zaak uit de nood te helpen. Zij geraken nu al niet uit de kosten en de ergste maanden moeten nog komen. We zullen ook met extra aandacht volgen wat het regionaal niveau zal doen. Ook daar moeten nu pertinente en gerichte maatregelen getroffen worden en daar hebben we ondanks mooie beloftes nog niks van gezien. Wij hebben niet de indruk dat de politici van dit land beseffen hoe problematisch die energiefacturen zijn. Het is een extra slag in het gezicht van zelfstandigen, die het al moeilijk hadden met dure grondstoffen, personeelsproblemen en de loonindexering die eraan komt.”

deel dit