Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ in een eerste reactie na federaal begrotingsakkoord: “Verhoging van de sociale bijdragen zorgt meteen voor drempel op inzetten flexi-jobs”

NSZ in een eerste reactie na federaal begrotingsakkoord: “Verhoging van de sociale bijdragen zorgt meteen voor drempel op inzetten flexi-jobs”

NSZ juicht de uitbreiding van het systeem van flexi-jobbers met twaalf extra sectoren toe, maar begrijpt niet dat dit gepaard moet gaan met een verhoging van de sociale bijdragen. Dit zorgt meteen weer voor een onnodige drempel om die flexi-jobs net in te zetten”, aldus NSZ. “Dit is een complex compromis. We mogen ook niet uit het oog verliezen dat de algemene kosten op arbeid nog altijd torenhoog blijven in België.”

“Dat het systeem voor flexi-jobbers wordt uitgebreid is een eis van NSZ die al lang op tafel ligt”, aldus NSZ in een eerste reactie op het federaal begrotingsakkoord. “Wij zijn dus heel tevreden met deze uitbreiding (bepaalde beroepen in de evenementensector, land- en tuinbouwaannemers, bepaalde beroepen in de voedingssector, verhuisfirma's ...). Dit is een belangrijke volgende stap om de schaarste op de arbeidsmarkt aan te pakken. Deze uitbreiding komt niks te vroeg. Maar we mogen ook niet uit het oog verliezen dat de algemene kosten op arbeid nog altijd torenhoog blijven in België. Dit moet verder aangepakt worden en naar beneden.”

“NSZ betreurt echter de verhoging van de sociale bijdragen om de uitbreiding van de flexi-jobs mogelijk te maken. Het is een vreemd compromis: het positieve van de uitbreiding van de sectoren die flexi-jobs mogen inzetten wordt tenietgedaan door een verhoging van de sociale bijdragen met drie procent. Dit is veel voor de werkgevers en zal voor een onnodige nieuwe drempel zorgen om net die flexi-jobs net in te zetten”, aldus Cedric Tack, woordvoerder van NSZ in een eerste reactie.

“We reageren voorts tevreden dat de btw-verlaging op sloop -en heropbouw (6%) verlengd wordt, ook dit was een belangrijke eis van NSZ. We hopen dat de verhoging van het zelfstandigenpensioen crescendo blijft gaan in de toekomst, want werken moet nog meer beloond worden. Het valt tot slot toe te juichen dat de kern ook de psychologische impact voor zelfstandigen beter zal ondersteunen met extra gerichte maatregelen.”

deel dit