Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ geen voorstander om 15-jarigen een eigen zaak te laten starten. “Eerst nood aan begeleiding willen we aantal falende starters doen dalen.”

NSZ geen voorstander om 15-jarigen een eigen zaak te laten starten. “Eerst nood aan begeleiding willen we aantal falende starters doen dalen.”


Brussel, 15 januari - “Ondernemen is geen kinderspel.” Daarmee reageert NSZ op het wetsvoorstel van Open Vld waarin de partij vraag om minderjarigen toe te laten een eigen zaak te starten. “Startende ondernemers hebben in eerste instantie nood aan goede begeleiding en opleiding. Nu faalt 1 op 3 starters binnen de eerste vijf jaar”, reageert Christine Mattheeuws. “En wat als het bij de minderjarige fout gaat? Wie is aansprakelijk: de minderjarige of de ouders? Dit zal geval per geval moeten bekeken worden en zal voornamelijk afhangen van de krijtlijnen van de familierechter bij wie voorafgaandelijk toestemming moet worden gevraagd. Dit zorgt voor een extra administratieve rompslomp waardoor de goesting tot ondernemen snel zal afnemen”, aldus NSZ. NSZ pleit ervoor om nog meer jongeren de juiste skills en ervaring bij te brengen om goed voorbereid te starten aan het ondernemerschap.

Gebrek aan bagage

Een van de belangrijkste oorzaken waarom startende ondernemers er de brui aan geven is een gebrek aan bagage”, zegt Mattheeuws. “Zorgt er in eerste instantie voor dat jongeren een goede kennis van zaken hebben. Dat helpt hen als ondernemer niet alleen beter vooruit, maar zorgt er ook voor dat ze sneller de knipperlichten zien als het bergaf gaat. Nu moet 1 op de 3 starters de boeken neerleggen binnen de 5 jaar.” Nooit waren er meer faillissementen dan nu. Het wordt tijd dat we hier ten volle op inzetten. Want ondernemen is geen kinderspel.”

“Een 15-jarige die de knepen van het vak wil leren kan nu al meedraaien in een zaak via vakantiewerk of via deeltijds leren en werken. We raden iedereen aan om naast de theoretische kennis ook het vak te leren op het terrein.”

Nu moet 1 op de 3 starters de boeken neerleggen binnen de 5 jaar.” Nooit waren er meer faillissementen dan nu. Het wordt tijd dat we hier ten volle op inzetten. Want ondernemen is geen kinderspel.

Praktische rompslomp met problemen van aansprakelijkheid

Volgens NSZ is het statuut van student-ondernemer vanaf 18 jaar wel een heel goede zaak. De studenten beschikken over een ruime bagage en het statuut schrijft eenduidig voor wat er moet gebeuren wanneer het fout zou lopen. “In dit voorstel moet de minderjarige daarvoor bij de familierechtbank een attest voor handelingsbekwaamheid aanvragen”, zegt Mattheeuws. “Dat is complex en zal nooit eenduidig zijn. Want voor de ene handeling kan men bekwaam gesteld worden en voor de andere niet.”

NSZ pleit ervoor om nog meer jongeren de juiste skills en ervaring bij te brengen om goed voorbereid te starten aan het ondernemerschap.

“Het falen van een onderneming is altijd een samenloop van vele verschillende factoren. Het zal dus voor het afhandelen van problemen heel erg complex zijn te bepalen waar de oorzaak ligt en vooral waar de jongere handelingsbekwaam wordt voor gesteld. Met andere woorden: als het fout loopt zijn alle partijen de dupe. Ook dat is geen stimulans voor het ondernemerschap”, aldus Mattheeuws.


Investeren in ondernemerschap

Ten slotte is dit wetsvoorstel volgens NSZ een zoveelste een poging om onbelast bijverdienen te promoten. Daar is NSZ al van bij het begin fel tegen gekant. NSZ wil daarentegen dat iedereen investeert in duurzaam en goed ondernemerschap.

Vragen en info

Stefaan Gruyaert
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470/11 10 57

deel dit