Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

NSZ eist dat energiesteun voor zelfstandigen eindelijk concreet wordt

NSZ eist dat energiesteun voor zelfstandigen eindelijk concreet wordt

De sterke stijging van de energieprijzen treft alle ondernemingen in alle sectoren van de economie. “Het is een extreme situatie, die al een tijdje aansleept en alleen maar erger wordt. Niet enkel de energie-intensieve bedrijven komen door de stijgende energieprijzen in de problemen. De regering heeft met de btw-verlaging en de sociale tarieven voor energie eerder eerste beslissingen genomen voor particulieren, maar concrete steun voor kmo’s en zelfstandigen blijft uit”, aldus Saskia De Leeuw, woordvoerder van NSZ. “Er zijn verschillende pistes om zelfstandigen en kmo’s te ondersteunen: een speciaal energietarief, verhoogde fiscale aftrek voor de energiefactuur of een overbruggingsrecht zoals dat bestond in de covidperiode.”

Veel bedrijven maken zich zorgen over de stijgende prijs van elektriciteit en gas. “Het is een extreme situatie, die al een tijdje aansleept en alleen maar erger wordt. Niet enkel de energie-intensieve bedrijven komen door de stijgende energieprijzen in de problemen”, benadrukt Saskia De Leeuw, woordvoerder van NSZ. De zelfstandigenorganisatie trekt aan de alarmbel nadat ze ook door ongeruste leden overspoeld wordt door vragen. “De helft van de kmo’s spreekt van minstens een verdubbeling van de gasfactuur en bijna een derde onder hen stelt hetzelfde vast op de elektriciteitsfactuur.  Dit kan niet blijven duren. De regering heeft met de btw-verlaging en de sociale tarieven voor energie duidelijke en terechte beslissingen genomen voor particulieren, maar steun voor de zelfstandigen en kmo’s laat op zich wachten. Er zijn verschillende mogelijke pistes: denk maar aan een speciaal energietarief, een verhoogde fiscale aftrek voor de energiefactuur of een overbruggingsrecht zoals dat bestond in de covidperiode. De regering beschikt trouwens over hefbomen om rechtstreeks in te grijpen op de prijs: de tijdelijke afschaffing van de accijnzen en andere belastingen op energie. Maar enkel dat volstaat niet meer.”

Velen hebben al aangegeven dat ze minder zullen moeten produceren als er niet snel ingegrepen wordt. In buurlanden zoals Duitsland en Frankrijk krijgen verschillende bedrijven al financiële steun van de overheid en dat zorgt voor een concurrentienadeel voor onze ondernemers. “In België blijft het te lang wachten. De regering geeft de voorkeur aan een oplossing op Europees niveau, maar eer daar een oplossing met concrete gevolgen uit de bus komt, zijn we al vele maanden verder. Zelfstandigen hebben nu nood aan een oplossing, zo niet komt er een golf van faillissementen op ons af. Wil de regering dat op haar geweten? Wij willen zo snel mogelijk garanties voor zelfstandigen en kmo’s en kijken uit naar het resultaat van het Overlegcomité van woensdag”, aldus Saskia De Leeuw.

deel dit