Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

Nieuwe plannen Broeksite zijn doekje voor het bloeden

 

“De nieuwe voorstellen van bemiddelaar Alexander D’Hooghe voor de nieuwe Broeksite (het vroegere Uplace) lijken heel innovatief en ambitieus, toch betwijfelt NSZ de haalbaarheid ervan”, reageert Christine Mattheeuws van NSZ. “NSZ blijft ervan overtuigd dat de overheid beter moet investeren in de opwaardering van de kleinhandel in de centra en dorpskernen van steden en gemeenten. Alle kleinhandelaars zorgen voor meer tewerkstelling en welvaart dan dat de Broeksite dit zou doen.”

De plannen om het project groener te maken en te voorzien van zogenaamde ‘maakwinkels’ zijn volgens NSZ enkel een doekje voor het bloeden. “NSZ gelooft in de centralisering van de kleinhandel, en hoe groen en innovatief je het project Broeksite probeert te verpakken, de site blijft gelegen op een decentrale locatie, wat nefast is voor de mobiliteit naar en rond het project.

“NSZ vreest er bovendien voor dat de ambities in de toekomst opnieuw zullen afglijden richting een klassiek shoppingcenter zoals we ook al zagen bij het megalomane Docks in Brussel.” Volgens NSZ springt D’Hooghe met zijn voorstellen op de kar van enkele tijdelijke hypes van onder meer de ‘maakwinkels’. “Dit zijn tijdelijk leuke concepten, maar het zijn ook hypes die op het einde van de rit zullen uitmonden in de overname ervan door de grote ketens.” Mattheeuws: “De invulling die nu wordt voorgesteld moet dan ook klaar en duidelijk worden gebetonneerd en er moeten zware boetes worden voorzien bij overtredingen.”

Beeld: Nicolas Maeterlinck

deel dit