Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

Maak geen gehakt van de zelfstandigen!

Maak geen gehakt van de zelfstandigen!

De aankondiging dat Delhaize enkele van haar vestigingen zal sluiten en wil overdragen aan zelfstandigen uitbaters wordt gebracht als een trieste dag voor België. In hun negatieve reactie op deze aankondiging, verkondigen de vakbonden dat werken bij zelfstandigen gepaard gaat met minderwaardige en onderbetaalde jobs. Het ABVV vertelt aan de achterban en in media dat bij een zelfstandige uitbater de werknemers een kilo gehakt zullen krijgen als bonus bovenop hun loon. 

Deze kritiek is totaal onterecht en doet bovendien afbreuk aan het harde werk en de toewijding van de vele zelfstandigen die ons land rijk is én de zorg die ze dragen voor hun medewerkers.

Laten we beginnen met de voordelen van het werken bij zelfstandigen. Ten eerste zijn zij stabiele werkgevers die vaak betrokken zijn bij de gemeenschap en de lokale economie. Stabieler omdat zij niet, wanneer het minder goed gaat, zoals een grote multinational kunnen beslissen te delokaliseren of de activiteit in België te staken en over te hevelen naar een ander filiaal van de groep, gelegen in een land met lagere lonen en sociale bescherming.  Zij hebben een persoonlijke band met hun werknemers en geven hen vaak meer flexibiliteit en autonomie dan de grotere bedrijven. Bovendien heerst er vaak een familiale sfeer, waardoor werknemers zich meer gewaardeerd en met het bedrijf meer betrokken voelen.

Zelfstandigen hebben vaak jarenlang hard gewerkt om hun bedrijf op te bouwen, zorgen voor verankering -lokaal is hét sleutelwoord- en zijn trots op wat zij hebben bereikt. Zij zijn zich bewust van het belang van hun werknemers, zetten veel in om goed omringd zijn door goed personeel. 

Het is triest dat werknemers nu de dupe worden van deze situatie, maar laten we niet vergeten dat er ook veel zelfstandigen zijn die hierdoor geraakt worden. Gekrenkt in hun eer door deze ongefundeerde uitlatingen en vooroordelen, stuk voor stuk. Onbegrip overheerst. Tientallen laten zich horen in dit debat en zijn terecht ontstemd. Zet ze niet bij het huisvuil, maar omarm ze in plaats van een hetze te creëren. Ook zij (zullen) moeten vechten om hun bedrijf te behouden en hun werknemers te (kunnen blijven) ondersteunen.

Laten we dus niet demoniseren, maar juist omarmen en waardering tonen voor het harde werk van zelfstandigen en hun werknemers. Zij zijn een belangrijk onderdeel van onze economie en onze gemeenschap en verdienen ons respect en onze steun. Laten we ons inzetten om deze crisis te overwinnen en onze lokale bedrijven te blijven ondersteunen, zodat we samen sterker kunnen worden.

deel dit