Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

“Vier op de tien zelfstandigen hebben moeite met betalen energierekening”

“Vier op de tien zelfstandigen hebben moeite met betalen energierekening”

Steeds meer zelfstandigen hebben moeite om hun energierekening te betalen. Dit blijkt uit een exclusieve rondvraag van NSZ. “Maar liefst 42% heeft moeite om de energiefactuur voor zijn zaak op te hoesten in de huidige situatie”, aldus NSZ. “82% neemt dan ook specifieke maatregelen om minder energie te verbruiken. 57% zet de thermostaat nu standaard lager dan enkele maanden geleden.”

De federale regering kondigde maatregelen aan om de energieproblematiek aan te pakken. De praktijk leert echter dat dit niet meer is dan een druppel op een hete plaat, ook voor de zelfstandigen. “Steeds meer zelfstandigen trekken aan de alarmbel. Maar liefst 42% heeft moeite om de energiefactuur voor zijn zaak te betalen in de huidige situatie”, aldus NSZ. “Het energieverbruik is uit professioneel oogpunt niet meer te beheren. 82% neemt dan ook specifieke maatregelen om minder energie te verbruiken. 57% zet de thermostaat nu standaard lager dan enkele maanden geleden. 14 procent verwarmt helemaal niet meer ‘s nachts, maar slechts 8 procent vervangt oudere toestellen door nieuwe.”

Het geloof in de aanpak van de energiecrisis ebt ook meer en meer weg zo blijkt. “Maar liefst 67% vindt dat het steunpakket dat de federale regering bekend gemaakt heeft op 15 maart niet voldoende is. 6 op 10 zelfstandigen zijn er ook niet van overtuigd dat we over tien jaar alleen maar hernieuwbare energie zullen gebruiken. Het geloof in het energiebeleid van de overheid is dus ver te zoeken bij onze zelfstandigen. Niet enkel krijgt de overheid  de prijzen niet onder controle op korte termijn, maar ook op langere termijn zien de zelfstandigen de energiesituatie niet positief in. Het is enorm betreurenswaardig dat de overheid er niet in slaagt om de energiesituatie te stabiliseren, laat staan terug in het voordeel van elke zelfstandige te krijgen”, aldus NSZ.

“Op dit moment zijn er ook nog altijd grote verschillen tussen kmo’s en grote ondernemingen wat de energierekening betreft. Dit moet worden weggewerkt. Verschillen wat betreft het niet-energiegedeelte (distributie, …) zijn niet meer van deze tijd. Een pak kleine zelfstandigen staan nu met de rug tegen de muur en dreigt over de kop te gaan door die niet-evenredige kosten en een te dure energierekening. Grote ondernemingen betalen zéér weinig mee voor het niet-energiegedeelte. Grote ondernemingen, die vaak meer energie verslinden, betalen significant minder voor het gebruik van het transportnet en krijgen zéér grote kortingen op distributiekosten die tot 40 procent minder zijn dan voor een kleine onderneming.”

NSZ wil dus dat er dringend werk gemaakt wordt van energiemaatregelen die de zelfstandigen direct en voelbaar een antwoord geven op de energieproblematiek. “De overheid moet verder nadenken over maatregelen en bijvoorbeeld afwegen of een sociaal tarief voor bedrijven ingevoerd moet worden. We opperen in dat kader ook het idee om bijvoorbeeld in te zetten op zonnepanelenparken voor bedrijven. 56% van de bevraagden reageert positief op dat idee. Voor één op de vier zelfstandigen is zonnepanelen leggen nog steeds een te grote investering. Daarom moeten er dergelijke initiatieven komen om die drempel weg te halen, zoals met die maatregelen zonneparken mogelijk moeten zijn.”

deel dit