Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

“Verstrenging toegankelijkheidseis voor elk gebouw niet realistisch”

“Verstrenging toegankelijkheidseis voor elk gebouw niet realistisch”

Alle publieke gebouwen moeten binnenkort aan een zogenaamde toegankelijkheidstoets onderworpen worden bij nieuwbouw of verbouwing. Vlaams ministers Bart Somers en Zuhal Demir kondigen deze principiële beslissing van de Vlaamse regering vandaag aan. “Voor NSZ is het goed dat er ingezet wordt op betere toegankelijkheid in publieke gebouwen, maar een dergelijk breed project vraagt om coördinatie en sensibilisering. NSZ hoopt ook dat er de nodige (financiële) stimuli voorzien zullen worden om deze aanpassingen door te voeren. Er moet ook rekening gehouden worden met het gegeven dat dit niet overal in de praktijk kan worden omgezet.”

De Vlaamse ministers willen de regelgeving rond toegankelijkheid in publieke gebouwen verstrengen. Tot op heden werden gebouwen met een oppervlakte kleiner dan 150 vierkante meter vrijgesteld van de zogenaamde toegankelijkheidstoets, nu ligt het voorstel op tafel om de toets in te voeren voor alle publieke gebouwen.  

“Wij begrijpen dat de overheid wil inzetten op betere toegankelijkheid van gebouwen. Initiatieven voor een betere toegankelijkheid zijn goed, maar dit mag niet ten koste gaan van de realiteit. Sommige gebouwen -zoals kleine shops, kleine boetieks, kleine buurtwinkels en kleine cafés- dragen vaak beperkingen met zich mee die historisch gegroeid zijn. De verstrenging mag niet uitmonden in een stopzetting van activiteit, impasse en/of enorme kost voor de ondernemer in deze economisch moeilijke tijden. Dus er moet ruimte zijn om geval per geval te bekijken of dit realistisch en haalbaar is.”

“Er moet dus ruimte zijn voor interpretatie en realisme. Deze ingrepen zullen ruimte vragen en kunnen dus hun invloed hebben op het aanbod van een zaak. Betere toegankelijkheid mag het aanbod niet op de helling zetten. Ook riskeert de concrete invulling van de verstrenging heel kostelijk te zijn in bepaalde gevallen. Wij rekenen er dan ook op dat er de nodige (financiële) stimuli voorzien zullen worden om deze aanpassingen te kunnen doorvoeren.”

“Een dergelijk breed project vraagt om heel wat coördinatie en sensibilisering”, waarschuwt NSZ. “Wij willen dat er overleg komt om dit in de praktijk om te zetten. Hieromtrent mag zeker niet snel over één nacht ijs worden gegaan.”

deel dit