Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

“Veiligheidsraad biedt geen duidelijkheid over volgende communicatiestappen en creëert opnieuw oneerlijke concurrentie”

“Veiligheidsraad biedt geen duidelijkheid over volgende communicatiestappen en creëert opnieuw oneerlijke concurrentie”


Brussel, 6 mei 2020 – “NSZ vraagt nu al enkele weken om één duidelijke beroepenlijst te publiceren met de afspraken per beroep over wat kan en tegen welke datum”, reageert Christine Mattheeuws van NSZ. “Tijdens de persconferentie van de Veiligheidsraad van vandaag werd hier met geen woord over gerept en werd evenmin gemeld wanneer de details in wetteksten, vragen en antwoorden zouden worden gegoten. Opnieuw blijft het afwachten wanneer dit zal gebeuren. Bovendien voert deze regering opnieuw oneerlijke concurrentie in, ditmaal tussen de fysieke winkels en de markten. Onbegrijpelijk want de markten zijn volledig klaar om de social distancingmaatregelen te respecteren. NSZ vraagt de regering om betere lessen te trekken uit voorgaande fases”, aldus Mattheeuws. 

Niet duidelijk wat ‘winkels’ en de voorschriften zijn 

“Het is uiteraard goed nieuws dat de winkels onder strikte voorwaarden mogen heropstarten vanaf 11 mei en dat de mondmaskers worden aangeraden, maar niet verplicht”, geeft Christine Mattheeuws aan. “En toch blijft het onduidelijk welke ondernemingen onder de categorie ‘winkel’ vallen. We hebben dit al weken aangekaart, maar deze vraag blijft na deze Veiligheidsraad onbeantwoord. We worden nog steeds overstelpt met vragen van onder meer garagisten met een toonzaal die ook gewone herstellingen willen doen, fotografen die naast een eigen winkel ook reportages doen…. Mogen zij die werken hervatten? En wat met de voorschriften? Er zijn uitzonderingen op  ‘1 klant per 10 m2 en 30 min winkeltijd. Maar wat zijn die uitzonderingen?”

Bijkomende oneerlijke concurrentie

De regering leert volgens NSZ niet uit de fouten na de oneerlijke concurrentie met de tuincentra en doe-het-zelfzaken die al eerder de deuren mochten openen en terwijl de anderen moeten wachten tot 11 mei. In plaats van een rechtzetting te plaatsen en toe te laten dat de bloemenwinkels op Moederdag als afhaalpunt kunnen fungeren, creëert de regering opnieuw een oneerlijke concurrentie tussen de marktkramers en de fysieke winkels die dezelfde producten verkopen. Onbegrijpelijk.

Vraag naar eenduidige beroepenlijst blijft onbeantwoord

NSZ vraag uitdrukkelijk om te werken met eenduidige beroepenlijsten. “We begrijpen dat niet alles op een persconferentie kan meegedeeld worden maar we missen perspectief op vlak van communicatie. Wanneer mogen we de wettekst en de bijhorende uitleg door het crisiscentrum verwachten? NSZ wil ten laatste tegen dondermiddag meer duidelijkheid zodat de ondernemers zich kunnen voorbereiden, zegt Mattheeuws.

“Zo kunnen we ook te weten komen of de dierentrimsalons, privésauna’s of verhuurfirma’s van springkastelen om maar enkele beroepen op te sommen al hun deuren mogen openen of niet. Nu blijft het afwachten”, besluit Mattheeuws.

Vragen en info

Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57

deel dit