Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

“Veel families op hoopgevende eerste soldendag, al kortingen van 40% en meer” 

“Veel families op hoopgevende eerste soldendag, al kortingen van 40% en meer” 

De zomersolden zijn op vrijdag 1 juli hoopgevend gestart. Net als de eerste dag van de solden vorig jaar was druk in de winkels. Klanten konden al genieten van kortingen van 40% en meer. “Er was al veel volk in de winkels en de winkelstraten dankzij het vrij goede weer. Opvallend veel gezinnen tekenden present op de eerste dag van de solden. Zij beschouwen een dagje shoppen meer en meer als een familie-uitstap. De hunker naar fysiek winkelbezoek is duidelijk bijzonder groot. De eerste signalen van onze leden zijn alvast positief en wijzen in de richting van een succesvolle soldenmaand”, reageert NSZ.

Ondanks twee zeer moeilijke jaren en de energie- en inflatievrees zien de detailhandelaars de zomersolden toch positief tegemoet. Dit bleek eerder uit een NSZ-enquête onder 150 detailhandelaars. Hoewel het verkoopcijfer iets hoger ligt dan vorig jaar, is er nog steeds veel voorraad: ongeveer 40% voor 7 van de 10 detailhandelaars. Verwacht wordt dat de omzet de eerste dagen van de solden (gevoelig) zal stijgen. De handelaar wil zijn waren zo snel mogelijk kwijt om liquide middelen te hebben voor de nieuwe collectie. 

De helft van de detailhandelaars lieten optekenen dat ze zullen starten met een korting van 30% en vandaag vielen al heel wat kortingen van 40% en meer (soms zelfs al onmiddellijk 70%) te noteren in de winkels. 

Opvallend: veel gezinnen kwamen op soldenjacht op de eerste dag. “Veel gezinnen verwachten dat de prijsstijgingen zullen aanhouden na de solden en willen hun kans niet verkijken. Afwachten doen ze niet want de keuze is nu nog erg groot. Veel klanten geven aan nog snel iets te willen kopen voor ze op reis, naar een festival of naar een familiefeest gaan. Dat doen ze graag in de winkel zelf, want een fysiek winkelbezoek blijft aan populariteit winnen na enkele moeilijke coronajaren. Snuisteren in de winkelrekken op zoek naar het perfecte koopje, daar draait het om tijdens de solden.”

“Door de hoge inflatie zijn de solden hét moment om zaakjes te doen en dat blijkt ook zo in de praktijk. “We zagen veel volk in de winkels dankzij het vrij goede weer. Paniek is er dus zeker niet bij de handelaars en de consument kiest eieren voor zijn geld door zijn soldenaankopen niet uit te stellen. Een win-win voor consument en handelaar.”

“Het is nu vooral uitkijken naar het eerste soldenweekend. We verwachten en drukke zaterdag én een drukke koopzondag. Dit is elk jaar één van de hoogtepunten van de zomersolden. De weersvoorspelling ziet er goed uit, we zijn dus erg hoopvol”, aldus NSZ. 

deel dit