Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

“Snel duidelijkheid omtrent onbeantwoorde vragen over terrassen aub!”

“Snel duidelijkheid omtrent onbeantwoorde vragen over terrassen aub!”

NSZ blijft met veel vragen achter na het Overlegcomité van 14 april. Vooral de gefaseerde heropening van de horeca doet heel wat (extra) vragen oproepen en het blijft wachten op antwoorden. “We hopen dat die duidelijkheid er erg snel komt, want voor de horeca-uitbaters wordt het een belangrijke denkoefening en afweging of ze hierin mee kunnen stappen. Niet alle terrassen zullen rendabel zijn”, benadrukt NSZ. “Dat zal afhangen van enorm veel factoren en van de antwoorden die gaan gegeven worden op de prangende vragen.”

Het Overlegcomité ging na lang discussiëren eindelijk in op de luide roep om een beetje perspectief te bieden. Jammer genoeg betreft het voor de horeca op korte termijn enkel de horeca-uitbaters die een terras kunnen aanbieden. NSZ waarschuwt dat er, ondanks de zware voorwaarden, niet over één nacht ijs gegaan kan worden en nog heel wat vragen onbeantwoord blijven.

Wat verstaat men onder een terras? Het zal een uitdaging zijn om dat goed te definiëren. De beperkingen ervan zijn bijvoorbeeld niet dezelfde voor ‘kleine restaurants’ in stadscentra waar de tuin vaak als terras wordt gebruikt en voor restaurants die verder van het stadscentrum liggen.  “Wij roepen op om dit zo breed mogelijk te houden, zodat horeca-ondernemers zelf goed de afweging kunnen maken”, aldus NSZ.

Welke regels zullen café en restaurantuitbaters moeten respecteren om de veiligheid van de bezoeker te garanderen? Ook dit werd nog nergens gedefinieerd.  Hoeveel mensen aan één tafel mogen zitten, komt er een sluitingsuur komt, wanneer moet men een mondmasker dragen,… Dit weet nog niemand en is cruciaal.

Gaat het alleen om een open terrasopstelling zonder enige vorm van overkapping? Of gaan grote overdekte terrassen beschouwd worden als een open ruimte met voldoende ventilatie? Hoe dat terras eruit mag zien, weten we ook nog niet. Wat met volledig gesloten verwarmde terrassen waar geen verluchting mogelijk is, worden deze beschouwd als een terras?
 
Wat met de financiële steun als de horeca-uitbater beslist te openen? “Die steun mag in geen geval verlagen, want enkel een terras openen zal niet meer dan een druppel op een hete plaat zijn wat omzetcijfer betreft. Verder dan ‘De Vlaamse steunmaatregelen voor horeca-uitbaters blijven ook na 8 mei van kracht’ werd nog niets gecommuniceerd door de overheid.” “De huidige, geldende steun moet onverminderd behouden blijven in dit gevecht om te overleven”, aldus NSZ. 

Wat met het specifieke personeel dat moet worden aangeworven? De overheid mag ook niet over het hoofd zien dat terrassen heropenen een specifieke aanpak vraagt, ook wat betreft personeel. “Dit kan voor bepaalde zaken een heel grote, specifieke investering vragen in het juiste personeel.”

Wat met de voedselvoorraad? Wat als de omzetstijging heel karig blijft en de klanten wegblijven? Wat bij slecht weer? Het zal een grote uitdaging zijn om in te schatten hoeveel volk er kan en mag komen voor de uitbaters. Zeker bij slecht weer dreigen zij met grote voedseloverschotten achter te blijven en dus voor een nieuwe financiële kater te zorgen”, benadrukt NSZ. “Nog een extra reden om in geen geval in de huidige steunmaatrelen te snijden en het dubbel overbruggingsrecht te behouden.”

Elke horeca-uitbater zal zijn/haar rekening moeten maken: is het voor mij rendabel om binnen de onzekere omstandigheden te openen? En zowel als het antwoord hierop volmondig ‘ja’ is of als dit negatief is, moet de (Vlaamse) steunmaatregelen onverminderd behouden blijven.

deel dit