Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

“Sluiting van niet-essentiële winkels is onbespreekbaar”

“Sluiting van niet-essentiële winkels is onbespreekbaar”

NSZ beseft dat het Overlegcomité momenteel voor een grote uitdaging staat om de stijgende besmettingscijfers opnieuw in te dijken en reageert dan ook tevreden dat het Overlegcomité vroeger bijeen is geroepen dan voorzien. “De cijfers stijgen nu, dus moet er ingegrepen worden daar waar het virus nu woedt. Nieuwe maatregelen mogen niet weer ten koste gaan van de economie en sectoren die nu nog gesloten zijn, zoals de horeca”, benadrukt NSZ. “Het terug sluiten van niet-essentiële winkels is eveneens onbespreekbaar, want daar ligt de oorzaak niet.”

We kunnen er niet omheen: het coronavirus woekert opnieuw (te) fel. Nieuwe maatregelen zijn noodzakelijk op plaatsen waar het bewezen is dat het virus lelijk huishoudt op dit moment, zoals in de (lagere) scholen. Sinds de opening van de niet-essentiële winkels zijn de cijfers vrij stabiel gebleven, dus daar ligt de oorzaak niet. De niet-essentiële winkels terug sluiten, is voor NSZ dan ook onbespreekbaar.” 

Het feit dat er dubbel zoveel besmettingen zijn vastgesteld bij leraren is alarmerend. “We beseffen ook dat het een moeilijke evenwichtsoefening blijft om de virusverspreiding in te dijken. Maar de duidelijkheid en het perspectief dat de gesloten sectoren gekregen hebben, mag in geen geval van tafel worden geveegd. Daarom eist NSZ een directe algemene aanpak met betrekking tot scholen, ook al is dit een regionale materie. Het kan niet dat minister Weyts al tal van maatregelen heeft uitgevaardigd, terwijl aan de andere kant van de taalgrens nog geen overleg is geweest. Er moet een uniforme crisisaanpak komen voor het hele land waarbij korter op de bal wordt gespeeld. Nu worden die belangrijke extra maatregelen op verschillende snelheden genomen, wat in de kaart speelt van het virus.”

Daarnaast blijven de huidige verstrengde maatregelen belangrijk en NSZ roept op om nog enkele stappen verder te gaan. “Het blijft belangrijk om het algemene besmettingsgevaar veel beter in kaart te brengen en te monitoren. Het blijft de verantwoordelijkheid van iedereen om hieruit te geraken. Daarom blijven controles op de veiligheidsmaatregelen en de naleving ervan essentieel om het virus beduidend minder kans te geven om te circuleren. We moeten nog meer inzetten op gefundeerde, onafhankelijke controles en studies hieromtrent. Zelfstandigen mogen niet weer het slachtoffer zijn van een te terughoudend beleid ten aanzien van de scholen. Het zal wel zaak zijn om alles te blijven opvolgen en zoals aangekondigd de heropening van andere sectoren, zoals de horeca, veilig te doen verlopen. We kunnen niet negeren dat 50 procent van de restaurants en cafés momenteel virtueel failliet zijn, zoals blijkt uit cijfers van Trends. Hen nu al laten boeten door de heropening uit te stellen zou de doodsteek voor de sector betekenen én hypocriet zijn. We moeten de huidige bronnen van de stijgende besmetting stante pede en streng aanpakken”, benadrukt NSZ. “En dat zijn op dit moment de scholen.”

deel dit