Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

“Opkomst eerste openingsdag winkels in lijn van verwachtingen. Volgend weekend wordt grote test”


Brussel, 11 mei 2020 - Volgens ondernemersorganisatie NSZ is de eerste dag van de heropstart van de winkels goed verlopen. “De mensen gaan gedisciplineerd met de richtlijnen om en de omzet ligt de lijn van de verwachtingen. Het eerstvolgende weekend wordt een belangrijke test”, geeft Christine Mattheeuws aan. “We zagen vandaag al lange rijen en kortingen. Het is de vraag hoe gedisciplineerd dat zal kunnen blijven verlopen. NSZ vraagt daarom om kortingen te beperken en om te bekijken of een versoepeling van de openingsuren en -dagen voor winkels mogelijk is. “Het is in ieders belang dat we de publieksstromen zo goed mogelijk spreiden, niet alleen in de ruimte, maar ook in de tijd.”

  
Geef geen grote kortingen

“We roepen iedereen op om de richtlijnen strikt na te leven, zoals dat vandaag is gebeurd”, aldus Mattheeuws. “De eerste dag van de heropening werd zoals verwacht geen overrompeling, en de omzet ligt in de lijn van de verwachtingen. Toch zagen we vooral bij grote ketens lange wachtrijen, maar de meeste mensen gedroegen zich gedisciplineerd. Het eerstvolgende weekend zal een belangrijke test worden. Ook roept NSZ alle handelaars op om solidair te zijn: “Grote kortingen kunnen ervoor zorgen dat we te veel mensen in de straten zullen zien. Het is nu vooral niet het moment om een kortingsoorlog te beginnen.”

Oproep aan burgemeesters 

Een van de manieren om de publieksstromen te spreiden is om de klanten gedurende de dag meer te spreiden, vaak op afspraak. De huidige maatregelen zijn niet altijd en overal duidelijk voor de klanten in de straat. Daarom vraagt NSZ om de openingsuren die nu van toepassing zijn te herbekijken. Een tweede manier om het publiek te spreiden is om hen ook op meer dagen te kunnen ontvangen, dus ook op dagen waarop ze nu niet open mogen. Om dat te wijzigen moeten meerdere handelaars een aanvraag indienen bij de stad en moet de burgemeester akkoord geven. 

“NSZ wil dat burgemeesters een gesprek aangaan met de lokale handelaars om te zien of handelaars tijdelijk een paar avonden in de week later willen open zijn of uitzonderlijk eens een rustdag laten vallen in de heropstart. Dit is niet goed voor de financiële cijfers van de ondernemer, maar ook om meer verspreiding te hebben van de aankopen en zo dus nog meer aan social distancing te doen”, aldus Mattheeuws. 


Bestaande reglementering openingsuren

De meeste winkels (die gewoon overdag open zijn en niet in een toeristische zone liggen) moeten volgende sluitingsuren respecteren: voor 5 uur en na 20 uur, voor 5 uur en na 21 uur op vrijdag en de werkdagen die aan een wettelijke feestdag voorafgaan. Daarnaast hebben de handelaars een wekelijkse rustdag. Een handelaar mag een andere dag dan zondag kiezen als wekelijkse rustdag. In dat geval moet hij de wekelijkse rustdag en het aanvangsuur duidelijk en leesbaar uithangen. De wekelijkse rustdag moet gedurende minstens 6 maanden dezelfde blijven. 

Info en vragen

Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57

deel dit