Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

“Ondanks EK-voetbal blijven de omzetcijfers in horeca dramatisch”

“Ondanks EK-voetbal blijven de omzetcijfers in horeca dramatisch”

De versoepelingen in de horeca vanaf 27 juni komen geen dag te vroeg, volgens een enquête van NSZ. Meer dan drie op vier horeca-uitbaters draaien nog steeds met verlies omwille van de huidige maatregelen om de verspreiding van het Covid 19-virus tegen te gaan. “Maar: zonder het EK voetbal waren de cijfers nog dramatischer geweest voor heel wat horecazaken”, benadrukt NSZ.

Vanaf zondag 27 juni zijn nieuwe versoepelingen van kracht in de horeca: u mag weer met acht aan een tafel zitten, ook binnen. Het sluitingsuur wordt verlaat van 23.30 uur naar 1 uur. Uit een enquête van NSZ bij 237 horeca-uitbaters blijkt dat die versoepelingen geen dag te vroeg komen.

Liefst 77 procent van de ondervraagden bevestigt dat ze omzet verliezen door de huidige maatregelen. De helft daarvan spreekt van omzetverlies van 25 tot 50 procent, voor maar liefst 44 procent gaat dit tot 75 procent omzetverlies.  Een op twee uitbaters doet géén speciale investeringen in materiaal om de matchen uit te kunnen zenden. “Veelal omdat het budget er gewoonweg niet is in de huidige, benarde omstandigheden”, benadrukt NSZ.

Uit de bevraging blijkt wel dat het EK voetbal die cijfers opkrikt, want het tonen van de wedstrijden op een scherm in een horecazaak heeft voor meer dan de helft van de uitbaters (57%) een positieve invloed op de omzet. “Dus zonder het EK voetbal waren de cijfers nog dramatischer geweest voor heel wat horecazaken”, benadrukt NSZ. “De versoepelingen die ingaan vanaf zondag komen geen dag te vroeg. Met de huidige besmettingscijfers moet de overheid zo snel mogelijk de capaciteitsbeperking en de beperkte openingsuren voor de horeca afschaffen. Daarom vragen we uitdrukkelijk dat er ten allerlaatste op het volgend Overlegcomité van 16 juli nieuwe versoepelingen worden toegestaan, maar liefst nog vroeger.”

Nog een opvallende vaststelling: als we de cijfers vergelijken met het WK voetbal van ruim drie jaar geleden, lijdt ruim 75 procent een omzetverlies. 29 procent spreekt zelfs van een omzetdaling van 40 tot 60 procent in vergelijking met het WK. “Een reden te meer om de mogelijkheid te geven aan de horeca-uitbaters om alle zeilen bij te zetten. Op korte termijn is dat blijven versoepelen.”

81 procent van de bevraagden benadrukt ook dat ze de matchen zullen blijven tonen, ook al verdwijnen de Rode Duivels uit het tornooi. “Dit is gewoon veelal uit pure noodzaak. Natuurlijk zal een uitschakeling van onze nationale ploeg negatieve gevolgen hebben op de opkomst van de klanten, dus we hopen ook alleen al daarom dat ze tot in de finale geraken”, besluit NSZ met een knipoog.

deel dit