Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

“Matige herstart voor tal van sectoren, het is aftellen naar 8 mei”

“Matige herstart voor tal van sectoren, het is aftellen naar 8 mei”

De paaspauze van ruim een maand heeft nog diepere economische wonden geslagen dan verwacht. Tot die conclusie komt NSZ na een bevraging bij haar leden op de heropeningsdag van een aantal sectoren. “Voor handelaars die op afspraak moesten werken kunnen we spreken van een omzetverlies van 50 à 60 procent. Opvallend: er was geen grote verschuiving naar e-commerce zoals bij de vorige sluitingen. Bij de kappers staan de afsprakenagenda’s weer vol, andere contactberoepen zoals de tatoeëerders en de reflexologen zien nog veel aarzeling bij de klanten. Conclusie? Een sluiting mag niet meer gebeuren”, reageert NSZ.  “Het is nu vooral uitkijken naar 8 mei. Als de terrassen terug open zijn, wordt shoppen pas echt weer fun!”

Een economische flop. Zo omschrijven zelfstandigen en kmo’s het vaakst de afgelopen maand paaspauze. “De balans van de afgelopen weken oogt dan ook erg mager”, onderstreept NSZ. “Bij handelaars noteren we omzetverlies van 50 à 60 procent. Opvallende vaststelling is dat bij handelaars geen verschuiving was naar e-commerce. Bij vorige sluitingen was dit wel het geval. Het gevoel dat overheerst bij de handelaars is dat winkelen op afspraak voor de overheid een smoes was om geen degelijke compensatie te moeten geven. Realiteit is wel dat winkelen op afspraak totaal zijn doel heeft gemist en de herstart op deze maandag maar traag op gang komt. Het wordt nog 2 weken op de tanden bijten want deze week verwachten de handelaars nog niet veel omzetstijging en bovendien is het zaterdag een feestdag.  Intussen willen handelaars zich verder wapenen tegen het virus om zo definitief open te mogen blijven. Zo willen ze duidelijkheid over de normen voor luchtverversing en ventilatie. Welke systemen zijn veilig? En zal de overheid tussenkomen?, zijn vragen die vaak gesteld worden.”

De niet-medische contactberoepen die vandaag de deuren opnieuw openden merken een grote aarzeling bij hun klanten. Onder andere de reflexologen hebben nog veel ruimte in hun afsprakenplanners.  “Veel klanten hebben hun heil gezocht bij kinesisten en osteopaten, die wel mochten blijven werken”, reageert Tamara Cobos Rodriguez, voorzitter van de beroepsvereniging van reflexologen (BeVo).  Ook voor de reflexologen is het cruciaal dat ze niet tegen een vierde sluiting aanlopen. Dat zou dramatische gevolgen hebben. “Het wordt mentaal moeilijker om telkens de agenda terug leeg te maken en de cliënten teleur te stellen. Nu we terug open mogen is het dan ook heel jammer dat veel klanten toch liever nog enkele weken wachten om zeker te zijn dat er niet terug een sluiting komt”, benadrukt Cobos Rodriguez. Die afwachtende houding zien we ook bij mensen die een tattoo willen laten zetten. Liever wat langer wachten dan met een halve tekening op je been te zitten.

deel dit