Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

“Loonlasten moeten omlaag!”

“Loonlasten moeten omlaag!”

Naar aanleiding van de nationale stakingsdag van maandag vraagt NSZ aandacht voor de situatie van de KMO’s. “De loonkosten in ons land waren nooit zo hoog en stijgen veel sneller dan in de buurlanden door de automatische loonindexatie. Dit komt bovenop de waanzinnige energieprijzen en leveringstermijnen die voor moeilijkheden zorgen. De loonkosten moeten dringend naar beneden, zodat de KMO’s het hoofd boven water kunnen houden”, aldus NSZ.

“Ruim 50% meer faillissementen in mei tegenover april, inflatie boven het gemiddelde van de Eurozone, energieprijzen die al maanden de pan blijven uitswingen, de loonkostenhandicap en de concurrentiepositie die in een negatieve spiraal terecht komen, …: het zijn erg belangrijke signalen dat de situatie van KMO’s in België onhoudbaar is geworden. De overheid moet nù met oplossingen voor de dag komen.” Deze duidelijke boodschap benadrukt NSZ daags voor de nationale stakingsdag.

“De automatische loonindexering moet dringend gecombineerd worden met een lastenverlaging op arbeid, want de lonen stijgen véél te snel in ons land in vergelijking met de buurlanden. De omzetcijfers van KMO’s staan al jaren onder druk, maar dat wordt niet gecompenseerd door een indexatie. Alles zomaar doorrekenen in de prijzen is geen optie want dan haakt de consument af. De loonkost is dus een zware uitgavenpost voor werkgevers en dat is nadelig voor de concurrentiepositie van onze ondernemingen. Het gevolg daarvan blijft niet beperkt tot ontslagen en faillissementen, maar leidt ook tot uitstel van investeringen en aanwervingen. Iedereen verliest”, beklemtoont NSZ. 

Bovendien zal volgens een voorspelling van de Europese Commissie de reële loonkost voor de rest van dit jaar en in 2023 (te) fors blijven stijgen in vergelijking met de buurlanden. Het is dus niet meer vijf voor twaalf maar al een pak later als we KMO’s willen beschermen en redden.

deel dit