Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

“Je huis slopen en herbouwen is geen luxe, het 6%-tarief moet permanent worden”

“Je huis slopen en herbouwen is geen luxe, het 6%-tarief moet permanent worden”

Het verlaagde btw-tarief van 6% op het slopen en heropbouwen van een woning loopt af op 31 december 2023.  NSZ pleit echter voor een permanent behoud van de 6%-regel hieromtrent. “De maatregel heeft zijn nut al bewezen. In een context van een betonstop en de noodzaak om gebouwen te renoveren om hun energieprestaties te verbeteren. Het is meer dan logisch dat een verlaagd btw-tarief van kracht blijft!”, benadrukt NSZ.

Het verlaagde btw-tarief van 6% op de sloop en heropbouw van een woning, dat eind 2020 werd ingevoerd, zou aanvankelijk gelden tot eind 2022 maar werd eerst verlengd tot 31 december 2023. “Dit was al een goede zaak”, bevestigt NSZ. “Maar we moeten nu een stap verder gaan en deze maatregel permanent maken op lange termijn.”

Volgens NSZ heeft de maatregel zijn belang al ruimschoots bewezen en werpt de regel vruchten af. “De verdere toepassing is zeker een must nu de drie gewesten van het land decreten hebben uitgevaardigd rond een betonstop om milieuredenen, met name in verband met de waterafvoer. Hierdoor zal de bouw van nieuwe woningen automatisch afnemen en zullen bestaande gebouwen moeten worden heropgebouwd”, aldus Cedric Tack, woordvoerder van NSZ. 

In dezelfde geest ligt het verlaagde btw-tarief voor sloop en heropbouw volledig in lijn met de strijd tegen de klimaatverandering en met de absolute noodzaak om bestaande gebouwen te renoveren om hun energieprestaties te verbeteren. “Een groot deel van de bestaande gebouwen zijn ware energievreters. Helaas is het voor veel huizen moeilijk om 'gewoon' te renoveren om het energieverbruik te verminderen. De enige oplossing is dan ook slopen en heropbouwen.” NSZ meent dat een verhoging van het btw-tarief naar 21% een verkeerd signaal zou zijn naar huiseigenaars die hun huis energiezuiniger willen maken. Op een factuur van 200.000 euro zou dit leiden tot extra kosten van ongeveer 30.000 euro, wat moeilijk te dragen zou zijn en veel huiseigenaars waarschijnlijk zou ontmoedigen.” Minder ‘vernieuwbouw’ zal dus leiden tot minder btw-ontvangsten, misschien meer dan de winst gehaald uit de verhoging van 6 naar 21%.

deel dit