Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

“Hoopgevende start zomersolden, maar schaf snel tien vierkante meter-regel af”

“Hoopgevende start zomersolden, maar schaf snel tien vierkante meter-regel af”

De zomersolden zijn op donderdag 1 juli hoopgevend uit de startblokken geschoten. In vergelijking met de eerste dag van de solden vorig jaar was het veel drukker in de winkels. Klanten konden al genieten van kortingen van 40% en meer. Vorig jaar waren nog heel wat meer strenge regels van kracht en was de start ronduit slecht. “Natuurlijk is een donderdag als startdag  niet ideaal, maar toch zagen we al veel volk in de winkelstraten dankzij het vrij goede weer. Ook online kreeg de verkoop  een boost door de solden. We wachten nog even het eerste weekend af om de eerste echte conclusies te trekken, maar de eerste signalen zijn alvast positief. De handelaars kijken reikhalzend uit naar het eerste koopweekend en de koopzondag van 4 juli”, aldus NSZ. De zelfstandigenorganisatie pleit er wel voor om dringend de tien vierkante meter-regel snel af te schaffen. “Die is nu veel te ingewikkeld en zorgt voor een rem.”

Een enquête van NSZ onderstreept dat de omzetdaling nog steeds ongeveer 40% is, in vergelijking met een normaal jaar. Voor één op de zes detailhandelaars (16%) loopt de daling zelfs op tot 60%. “De zomersolden van 2021 worden dus cruciaal voor heel wat handelaars om te kunnen overleven. Daarom is het bemoedigend om vast te stellen dat de startdag van de zomersolden vrij goed was”, meent NSZ. “Dat 1 juli dit jaar op een donderdag valt en niet op een zaterdag laat zich uiteraard voelen, maar reden tot optimisme is er toch zeker. We zagen veel volk in de winkelstraten dankzij het goede weer. Ook online kreeg de verkoop een boost door de solden. Paniek is er dus zeker niet bij de handelaars. Zij kijken vooral uit naar het eerste soldenweekend. Dit is elk jaar één van de hoogtepunten van de zomersolden. We zijn dus erg hoopvol.”

Desondanks was zeker geen goed voorjaar. Maar door het verminderen van de coronabeperkingen, werd de verkoop lichtjes weer aangezwengeld. Het is wel onbegrijpelijk dat de tien vierkante meter-regel, waarbij 1 klant per tien vierkante meter binnen mag, nog altijd niet is afgeschaft. Dit maakt het veel te ingewikkeld voor de consumenten en zorgt voor een rem om aankopen te doen.”

Door dit slechte jaar zijn de kortingspercentages al direct vaak 40 procent of meer. “Dus we verwachten, zoals de startdag ook laat voelen, dat de klanten sneller letterlijk en figuurlijk uit hun kot zullen komen. Het is een winwin voor verkoper en koper. De handelaar wil enerzijds snel zijn waren zo snel mogelijk kwijt om liquide middelen te hebben voor de nieuwe collectie. Ze hebben te vaak nog zaken liggen van voor corona. Anderzijds, het feit dat er weer meer evenementen georganiseerd worden, doet klanten weer meer kledij en accessoires kopen. Ze hebben lang niets gekocht. Dit is een enorme troef voor de sector en moet voor een langverwachte boost zorgen.”

deel dit