Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

“Heeft de koopkracht van zelfstandigen niet evenveel geleden als die van werknemers?”

In het kader van de onderhandelingen over het interprofessioneel akkoord 2023-2024 voorziet de federale regering de mogelijkheid voor de bedrijven om een koopkrachtpremie toe te kennen aan de werknemers. Zelfstandigen zijn echter uitgesloten. “Hebben de zelfstandigen niet evenveel geleden onder de verschillende recente crisissen als de werknemers? Is hun koopkracht niet net zo sterk aangetast? Waarom dan zo'n verschil maken?”, reageert NSZ verontwaardigd. NSZ vraagt de Vivaldi-regering daarom om een gelijkwaardige maatregel uit te werken, bijvoorbeeld in de vorm van een belastingvrijstelling.

In het kader van de onderhandelingen voor het interprofessioneel akkoord 2023-2024 heeft de federale regering voorzien in de mogelijkheid voor de bedrijven om hun werknemers een koopkrachtpremie van maximaal 750 euro netto toe te kennen. “Deze bonus geldt voor alle werknemers en arbeiders. Zelfstandigen zijn echter uitgesloten.  Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar voor NSZ.”

“Moeten we hieruit afleiden dat voor de regering Vivaldi de zelfstandigen niet zoveel geleden hebben onder de verschillende recente crisissen (covid, inflatie, enz.) als werknemers? Is hun koopkracht niet net als die van werknemers uitgehold? Waarom is er zo'n verschil in statuut?”

“We zijn er ons van bewust dat het ingewikkeld zou zijn om zelfstandigen een premie (extra loon) toe te kennen, maar een compensatie op een andere manier moet mogelijk zijn. Een gebaar dat gelijkwaardig is aan deze koopkrachtpremie, bijvoorbeeld in de vorm van een belastingvrijstelling.”

deel dit