Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

“Halfjaar wachten op rijbewijs is nefast voor vinden van een job”

“Halfjaar wachten op rijbewijs is nefast voor vinden van een job”

De wachttijden voor het praktisch rijexamen lopen te fors op: tot ruim drie maanden voor wie met de rijschool leerde rijden en tot zes maanden voor wie voor vrije begeleiding door ouders of een zelfstandige rijinstructeur kiest. NSZ vindt dit veel te lang: “Als de overheid een hogere werkzaamheidsgraad wil en meer mensen in knelpuntberoepen, dan moet ze zoveel mogelijk hindernissen wegwerken. De bottleneck bij de examencentra is daar één van.”

Je rijbewijs behalen binnen een redelijke termijn is tegenwoordig een onmogelijke zaak. Door de achterstand opgelopen tijdens de coronacrisis lopen de wachttijden in de examencentra stevig op. Nu moet je soms tot meer dan zes maanden geduld hebben vooraleer je aan de beurt komt. Wie niet slaagt, komt terug in de wachtrij voor het rijexamen en moet weer minstens enkele maanden geduld oefenen om weer zijn kans te wagen. “Het rijbewijs is onmisbaar voor (beginnende) zelfstandigen, werknemers en werkzoekenden. Veel mensen hebben een auto nodig om op het werk te geraken of om te gaan solliciteren. Dat is vaak de belangrijkste reden om een rijbewijs te halen. Als je dan zes maanden moet wachten op een afspraak voor je praktisch examen, kan dat dus heel vervelende gevolgen hebben. Het is onbegrijpelijk dat die bottleneck nog niet beter is gestroomlijnd de afgelopen maanden”, aldus NSZ.

“Examencentra hebben voldoende tijd gehad om extra personeel aan te werven en op te leiden om de eventuele achterstand weg te werken. Het probleem vergt een structurele oplossing”, aldus NSZ. “Als de overheid een hogere werkzaamheidsgraad wil en meer mensen in knelpuntberoepen, dan moet ze zoveel mogelijk hindernissen wegwerken. De bottleneck bij examencentra voor het halen van een rijbewijs is daar één van.”

deel dit