Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

“Gelijkschakelen van paritaire comités onrealistisch en onhaalbaar”

“Gelijkschakelen van paritaire comités onrealistisch en onhaalbaar”

De vakbond ACV Puls lanceert een wel heel opmerkelijk en onhaalbaar idee: het gelijkschakelen van paritaire comités van grote multinationals met die van kleine zelfstandigen. “Alsof dat nog niet genoeg is, eist de vakbond ook nog eens dat zij vertegenwoordigd worden bij deze kleine zelfstandigen. Dit is niet alleen waanzin, maar het zou ook enorme schade aanrichten bij duizenden zelfstandigen in België moest dit werkelijkheid worden”, reageert NSZ.

Paritaire comités zijn overlegorganen waar werkgevers en werknemers onderhandelen over arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden. Ze zijn opgericht om de belangen van werknemers te beschermen en om een eerlijk speelveld te creëren tussen bedrijven. Het is dus logisch dat grote multinationals, die duizenden werknemers hebben, hun eigen paritaire comités hebben.

“Maar om te eisen dat kleine zelfstandigen, die vaak maar een paar werknemers hebben (of zelfs helemaal geen) ook een paritair comité moeten hebben, is niet realistisch en onhaalbaar. Het is gewoonweg niet haalbaar voor kleine zelfstandigen om een dergelijk comité op te zetten, laat staan om eraan deel te nemen. Dit zal alleen maar leiden tot hogere kosten en administratieve rompslomp voor deze ondernemers, die al moeite hebben om het hoofd boven water te houden”, reageert NSZ op het idee. “Want deze ondernemers hebben vaak geen werknemers en hebben dus geen arbeidsvoorwaarden of -omstandigheden om over te onderhandelen. Het is dan ook absurd om te eisen dat vakbonden betrokken worden bij deze kleine zelfstandigen.”

“Het gelijkschakelen van paritaire comités van grote multinationals met die van kleine zelfstandigen kan alleen maar leiden tot hogere kosten en administratieve rompslomp voor kleine ondernemers”, reageert NSZ. “Het is hun taak om zich toe te spitsen op de belangen van werknemers en niet op het bedenken van onhaalbare en waanzinnige plannen die alleen maar schade zouden toebrengen aan onze zelfstandigen en onze economie.”

deel dit