Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

“Fiscale bijdragen op jobbonus voor zelfstandigen totaal onlogisch”

“Fiscale bijdragen op jobbonus voor zelfstandigen totaal onlogisch”

De federale regering lijkt niet van plan de Vlaamse jobbonus voor startende zelfstandigen (de jobbonus plus) fiscaal vrij te stellen. “Dit is onbegrijpelijk”, reageert NSZ. “Zeker in het huidige ondernemersklimaat moeten we onze starters volop steunen en niet op een halfslachtige wijze waar de ene hand terugneemt wat de andere heeft gegeven.  En het kan al helemaal niet dat de jobbonus van startende zelfstandigen niet is vrijgesteld van fiscale bijdragen en deze van werknemers wel. De logica is hier ver te zoeken.”

De Vlaamse regering wil naast de jobbonus voor mensen met een inkomen van minder dan 2.500 euro per maand ook een gelijkaardige bonus invoeren voor startende zelfstandigen, de zogenaamde jobbonus plus. Werknemers met een brutomaandloon van 2.500 euro of minder krijgen bij de overstap naar het ondernemerschap twee keer 600 euro.

“De federale overheid laat uitschijnen dat de bonus moet bijgeteld worden in het totale belastbare inkomen van de startende zelfstandige en dit kan niet. Dit broodnodige duwtje in de rug mag niet geminimaliseerd worden door gewoon een deel van de bonus via fiscale weg terug te winnen.  Het zou totaal onlogisch zijn en de ambities van een startende zelfstandige meteen een knauw geven. Starters moeten in het huidige ondernemersklimaat maximaal gestimuleerd worden, maar dit zou met deze beslissing helaas niet het geval zijn”, reageert NSZ.

deel dit