Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

“Extra steunpakket is niet consequent, te veel sectoren over het hoofd gezien”

“Extra steunpakket is niet consequent, te veel sectoren over het hoofd gezien”

NSZ reageert positief dat er een bijkomend steunpakket is vrijgemaakt, maar hekelt de eenzijdigheid ervan. “Elke zelfstandige verkeert in dezelfde coronamiserie, waarom wordt er dan een onderscheid gemaakt in de sectoren? Het is goed dat de horeca het dubbel overbruggingsrecht kan behouden, maar dit moet worden doorgetrokken naar andere sectoren”, reageert NSZ. “Anders neigt dit naar favoritisme en dat roept veel vragen op bij onze leden.”

De federale regering trekt 835 miljoen euro extra uit voor sectoren die binnenkort opnieuw kunnen opstarten, zoals de horeca. Dat heeft premier Alexander De Croo woensdag bekendgemaakt in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. “Een goede stap met verregaande maatregelen, maar te eenzijdig opgebouwd. Waarom wordt niet iedereen over dezelfde kam geschoren?”, vraagt NSZ zich af. Het valt bijvoorbeeld toe te juichen dat de horeca het dubbel overbruggingsrecht kan behouden, maar dit moet worden doorgetrokken naar andere sectoren”, reageert NSZ. “Anders neigt dit naar favoritisme en dat roept veel vragen op bij onze leden.”

Te veel sectoren zijn momenteel nog over het hoofd gezien. “Een voorbeeld: ook handelaars blijven met grote stocks en een financiële kater achter en moeten van de btw-verlaging kunnen genieten. Net als niet-medische contactberoepen. Ook zij moeten dat broodnodige duwtje in de rug krijgen, ook zij moeten op dezelfde manier behandeld worden om de rug weer te kunnen rechten. Dezelfde beslissingen moeten dezelfde steun opleveren, want ze zitten in dezelfde penibele omstandigheden die deze pandemie met zich meebrengt.”

NSZ stelt zich ook de vraag wat bij de vele gesloten sectoren als extra zal komen nu ze nog steeds gesloten zijn. Wat met de wellness-, eventsector en andere sectoren die nog gesloten zijn? Ook zij vechten nu om te overleven. Het kan binnenkort te laat zijn. Ook zij moeten nu de steun krijgen om te kunnen overleven. Nu is de bijkomende steun niet consequent. Dat moet snel veranderen.”

NSZ hoopt dat dit vrijdag op het Overlegcomité tegen het licht wordt gehouden, net als de concrete uitrol van testevents en een haalbaar sluitingsuur voor de terrassen.

deel dit