Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

“Energiegedragscode goede stap, maar lagere energierekening is belangrijker!”

“Energiegedragscode goede stap, maar lagere energierekening is belangrijker!”

Op maandag 27 maart hebben minister Clarinval en de CEO's van de belangrijkste energieleveranciers een gedragscode ondertekend die moet leiden tot meer transparantie en bescherming van zelfstandigen en kmo's op de elektriciteits- en gasmarkt. “Dit is een goede stap, maar dit volstaat niet. Uit een bevraging bij onze leden blijkt dat de energierekening te hoog blijft”, reageert NSZ.

Minister Clarinval ondertekende maandag, samen met de belangrijkste energieleveranciers, een gedragscode die moet zorgen voor meer transparantie. Een goede stap zo vindt ook 87% van de NSZ-leden, maar deze blijven ondertussen dagelijks en massaal aan de alarmbel trekken over energie. Dit omdat een daling van de gas -en elektriciteitsprijs zich nog veel te weinig vertaalt in een effectieve daling van de energiefactuur. “Dàt is de belangrijkste stap die moet gezet worden. Uit een ledenenquête blijkt dat 59% van de bevraagden hun energiefactuur van februari ’23 nog niet zag dalen. Integendeel: voor 18%, dat is dus bijna 1 op 5, was ze in februari nog gestegen in vergelijking met de maand ervoor! Wij horen dus graag dat de energieprijzen op de markt gedaald zijn de laatste maanden, maar het is ook de hoogste tijd dat dit zich pertinent vertaalt in de energiefactuur van alle zelfstandigen en kmo’s. Die rekening betekent op vandaag nog te veel de doodsteek voor hen. Elke zelfstandige die vandaag moet stoppen door een te hoge energiefactuur is er één te veel”, reageert NSZ.

“Veel leden laten ons weten dat de prijs per eenheid nog steeds de grootste doorn in het oog blijkt als ze hun factuur onder de loep nemen (86%), terwijl ze al tal van maatregelen treffen om het verbruik te milderen. Nog opmerkelijk: slechts 1 op 4 is recent door hun energieleverancier gecontacteerd geweest om de voorschotfactuur aan te passen. Dit zou veel meer moeten zijn, het is de taak van de energieleveranciers om zelfstandigen en kmo’s te begeleiden richting minder verrassingen op de energiefactuur en te hoge energiefacturen proactief aan te pakken. Wij stellen vast dat zelfstandigen en kmo’s nog steeds veel te veel aan hun lot worden overgelaten rond de energieproblematiek.”

“Wij roepen minister Clarinval dus op om, naast goede intenties zoals deze gedragscode, verder werk te maken van een effectieve daling van de energiefactuur voor alle zelfstandigen én een betere begeleiding.  Want de overheid heeft een verantwoordelijkheid wat betreft veel te hoge energietaksen. Prijsdalingen op de gas -en elektriciteitsmarkt zijn nu nog te weinig voelbaar in de voorschotfactuur en in de eindafrekening voor zelfstandigen en kmo’s. De veel te hoge energierekening mag geen reden meer zijn voor een faillissement maar dat is het nu nog wel.”

deel dit