Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

“Eindelijk lichtpuntje voor de contactberoepen”

“Eindelijk lichtpuntje voor de contactberoepen”

Brussel, 22 januari 2021 – NSZ reageert hoopvol en tevreden op de maatregel om de contactberoepen (niet-medische en kappers) te laten heropstarten vanaf 13 februari als de coronacijfers in positieve zin evolueren. “Na ruim drie maanden zwarte sneeuw, hebben ze eindelijk een datum gekregen om naartoe te werken en zo een lichtpuntje gekregen na een heel donkere periode. Dat is een eerste stap in de goede richting.” NSZ roept wel op om ook de andere gesloten sectoren zo snel mogelijk perspectief te geven. “Ook voor hen is het de hoogste tijd om duidelijkheid te krijgen.”

De beslissing van het Overlegcomité om de contactberoepers weer te laten opstarten als de besmettingscijfers het toelaten, valt toe te juichen. “Na ruim drie maanden zwarte sneeuw, hebben ze eindelijk een datum gekregen om naartoe te werken en zo een lichtpuntje gekregen na een heel donkere periode. Dat is een eerste stap in de goede richting. NSZ juicht ook toe dat dit in een vrij concreet kader gebeurt, in alle veiligheid. “Dit sluit de deur voor te veel interpretatie. ”

NSZ hekelt wel dat niet iedereen duidelijkheid heeft gekregen. Wat met bijvoorbeeld de horeca -en eventsector? Ook zij kunnen perfect in goede veiligheidsmaatregelen heropstarten op vrij korte termijn. Ook zij zitten te popelen, maar ze blijven nu jammer genoeg verweesd achter zonder nieuws en perspectief. Zij moeten nu minstens alle extra ondersteuning krijgen in de vorm van premies om dit te kunnen blijven overleven.”

Verbod op niet-essentiële reizen goede stap
Daarnaast blijven de huidige verstrengde maatregelen belangrijk en NSZ roept op om nog enkele stappen verder te gaan. “Het blijft belangrijk om het algemene besmettingsgevaar in kaart te brengen en te monitoren en daaromtrent blijven we na het Overlegcomité toch wat op onze honger zitten. Het blijft de verantwoordelijkheid van iedereen om hieruit te geraken. Daarom blijven controles op de veiligheidsmaatregelen belangrijk (in bedrijven, openbaar vervoer, scholen, etc.) om het virus blijvend te kunnen indijken. We moeten nog meer inzetten op gefundeerde, onafhankelijke controles en studies hieromtrent. Laten we de krokusvakantie van 2020 ook niet uit het oog verliezen. Zelfstandigen mogen niet weer het slachtoffer zijn van het onbeschaafde gedrag van enkelen. De overheid heeft hier haar verantwoordelijkheid genomen door niet-essentiële reizen naar het buitenland te verbieden en meer controles en sancties in te voeren met betrekking tot het testen en het naleven van de quarantaine voor degenen die terugkeren.” 

deel dit