
Bijna de helft van de zelfstandigen en kmo's zijn van mening dat de verkoop negatief wordt beïnvloed door de daling van het aantal geldautomaten, zo blijkt uit een enquête van NSZ bij 350 zelfstandigen en bedrijfsleiders. Andere resultaten uit dezelfde enquête zijn duidelijk: de algemene daling van het aantal geldautomaten is voor bijna alle respondenten een slechte ontwikkeling. 95% van hen vragen de overheid om de banken wettelijk te verplichten meer geldautomaten ter beschikking te stellen. Meer dan een derde van de klanten geeft nog steeds de voorkeur aan contant geld als betaalmiddel. “Wij pleiten dan ook voor meer bankautomaten in metro –en treinstations en andere openbare plaatsen die gemakkelijk bereikbaar zijn”, benadrukt NSZ.
De federale regering heeft onlangs aangekondigd dat zij met de banksector een akkoord heeft bereikt over de installatie van ongeveer 200 bijkomende geldautomaten in België. Volgens een enquête van NSZ is dat meer dan nodig. “Bijna de helft van de zelfstandigen en kmo's meent dat het verkoopcijfer negatief wordt beïnvloed door de daling van het aantal geldautomaten. Dit is een signaal waarmee rekening moet worden gehouden”, benadrukt NSZ.
Verscheidene andere resultaten van de NSZ-enquête spreken eveneens boekdelen. Voor bijna alle respondenten gaat de algemene vermindering van het aantal geldautomaten de verkeerde kant op. “En het zijn niet deze 200 nieuwe punten tegen 2025 die de zaken echt zullen verbeteren. We zullen er nauwelijks 4.000 halen, terwijl we nog geen 10 jaar geleden op het dubbele aantal zaten”, legt NSZ uit.
“Onze leden zijn ook een zelfde mening toegedaan: 96% van hen vindt dat de overheid de banksector wettelijk moet verplichten om meer geldautomaten ter beschikking te stellen. De huidige overeenkomst is niet bindend. Het laat de sector veel te veel speelruimte”, vreest NSZ.
NSZ heeft ook gekeken naar de betalingsgewoonten van klanten. “De betaalmiddelen die door zelfstandigen en kmo's worden aanvaard, blijven zeer uiteenlopend. Contant geld en traditionele terminals komen het meest voor. Ook bankoverschrijvingen zijn nog steeds een mogelijkheid, vooral bij de vrije beroepen. Betaalapplicaties, zoals Payconiq, beginnen hun weg te vinden naar één op de vijf zelfstandigen.”
“Toch blijft contant geld voor meer dan een derde van de klanten het favoriete betaalmiddel, vooral in de detailhandel en de horeca. Het is dus essentieel dat zij over voldoende geldautomaten beschikken binnen een redelijke afstand. Wij zullen er dan ook bij de minister van Economie op blijven aandringen dat de banken meer doen, zonder de kosten door te rekenen aan de zelfstandigen en uiteindelijk aan de consument.”
“De locatie van die nieuwe bankautomaten worden cruciaal voor optimaal gebruik, op druk bezochte plaatsen die gemakkelijk bereikbaar zijn. De NSZ-leden willen dan ook meer bankautomaten op neutrale en goed bereikbare commerciële plaatsen: trein –en metrostations, andere openbare plaatsen, vlakbij kleine winkels, etc.”, besluit NSZ.