Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

“ACV zet met de nieuwe afdeling voor zelfstandigen verschillende petjes op”

“ACV zet met de nieuwe afdeling voor zelfstandigen verschillende petjes op”

“Met de oprichting van een aparte afdeling voor zelfstandigen zonder personeel schiet ACV zich eigenlijk in eigen voet”, zo reageert Christine Mattheeuws van het NSZ op het persbericht van 4 juni. “De vakbondsorganisatie richt zich met de nieuwe afdeling op zelfstandigen zónder werknemers en wil tegelijkertijd opkomen voor bepaalde groepen van  zelfstandigen . Maar van  zodra je als zelfstandige groeit en personeel in dienst neemt, maak je geen deel meer uit van deze nieuwe afdeling. Het ACV gaat ook  tegen heel weinig geld fiscaal en boekhoudkundig advies aanbieden. Dit is oneerlijke concurrentie met zelfstandige fiscalisten en boekhouders die niet tegen deze tarieven kunnen werken”, verklaart Mattheeuws. Volgens NSZ is het ACV er niet om te doen om het ondernemerschap te helpen.

NSZ vindt de oprichting van de nieuwe afdeling van het ACV een vreemde démarche. “ACV wil bepaalde zelfstandigen zonder personeel helpen , maar met de oprichting van deze afdeling zorgen ze er net voor dat elke zelfstandige genoodzaakt is om klein te blijven”, zegt Christine Mattheeuws. “Je mag als lid van deze nieuwe afdeling namelijk niet over personeel beschikken. Hoe stimuleer je dan de groei bij zelfstandigen? We vragen ons dus af welke rol ACV op zich wil nemen. Is het de bedoeling om van elke zelfstandige zonder personeel een werknemer te maken? Nu lijkt het vooral een marketingstunt om makkelijk aan beide kanten van de tafel te kunnen aanschuiven en zo verschillende petjes te kunnen opzetten.

De nieuwe afdeling biedt ook ondersteuning op vlak van fiscaliteit en boekhouding. “Dit is oneerlijke concurrentie met zelfstandige fiscalisten en boekhouders die niet tegen deze tarieven kunnen werken”, “zegt Mattheeuws.

NSZ vindt het positief dat er nieuwe initiatieven worden genomen om de zelfstandige ondernemers te ondersteunen en te helpen groeien. “Maar met deze démarche stimuleer je de groei ervan geenszins,” reageert Mattheeuws.

deel dit