Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

“2 op 3 contactberoepers wil nog dit jaar openen, anders volgt ongeziene faillissementengolf”

“2 op 3 contactberoepers wil nog dit jaar openen, anders volgt ongeziene faillissementengolf”

2 op 3 willen dat nog dit jaar doen. Dat blijkt uit een bevraging van NSZ. En dat heropenen kan perfect veilig. De overgrote meerderheid wil zelfs langer openhouden of op zondagen werken om zo goed mogelijk te kunnen spreiden. Hoofdreden van dit alles? Anders kunnen ze gewoonweg niet overleven. “49% komt anders in grote problemen; 33 procent  vreest een faillissement”, dixit NSZ. NSZ zal alvast de resultaten van de bevraging bespreken op het overleg met premier De Croo vandaag.

De contactberoepers staan te trappelen om er weer in te vliegen. Maar hun wens wordt genegeerd. Het ziet naar uit dat voor 15 januari er geen versoepelingen komen. NSZ begrijpt dit niet. “Maar liefst 4 op 5 van onze leden willen weer openen, 2 op 3 zelfs dit jaar nog. Meer bepaald wil 31 procent van de contactberoepen reeds openen op 8 december en nog eens 33 procent op 15 december. Dit omdat ze beseffen dat anders het faillissement nadert”, zo blijkt uit een bevraging van NSZ bij 932 leden met een contactberoep. NSZ wil dringend perspectief voor hen. Ze zien intussen met lede ogen aan dat dit in de buurlanden wel kan, wat veel grenstoerisme in die buurlanden met zich meebrengt. Ook worden zij benaderd om in het geniep te werken.”

“En veilig heropenen kan voor hen. Dat heeft de periode na de eerste lockdown bewezen. Toen mochten de personen die een contactberoep uitoefenden een week na de heropening van de winkels, op 18 mei, ook weer aan de slag. Bovendien wil twee op drie zelfstandigen langer openblijven en op meer dagen, zelfs op zondag. Dit om zoveel mogelijk klanten gespreid te kunnen ontvangen. NSZ benadrukt wel dat ook voor hen werken met één afspraak tegelijk niet voldoende is. Voer daarom ook hier 1 klant per 10 vierkante meter in. Zo zal de verspreiding van het virus daar geen kans krijgen.”

NSZ dringt aan dat dit zo snel mogelijk wordt besproken en ten laatste op het overleg van 18 december. “Dan kan er al een relevante, grondige analyse gemaakt worden van de heropening van de winkels. Langer wachten is geen optie, want elke dag is een verloren dag voor hen. Wij zijn ervan overtuigd dat het Overlegcomité tot dezelfde conclusie zal komen als na de heropening van de winkels na de eerste lockdown (op 11 mei), want ook nu doen winkeliers er met succes alles aan om veilig opnieuw te openen: winkels zijn geen broeihaard voor het coronavirus en de contactberoepen, die toen een week later openden (op 18 mei), evenmin.”    

33% op de rand van het faillissement mede door trage uitbetaling steun
Uit de bevraging blijkt ook dat de steunmaatregelen ontoereikend blijken. Het is voor hen ook wachten op uitbetaling ervan. Zo heeft 3 op 4 (72 procent) nog geen uitbetaling ontvangen van het overbruggingsrecht in november. Dat kan niet! En ook het Vlaams beschermingsmechanisme is niet voldoende om alle lopende kosten zoals huur, allerhande afbetalingen, … te betalen. Dit zorgt er mee voor dat contactberoepers nu in heel zwaar vaarwater zitten. “49 procent komt in de problemen en 33 procent vreest een faillissement als niet dringend actie wordt ondernomen. De druk is dus heel hoog en zelfs onhoudbaar geworden. Als er niet snel een heropening komt of bijkomende sociale, fiscale maatregelen en steun voor de betaling van de huur zonder afhankelijk te zijn van de verhuurder zullen contactberoepers massaal het hoofd niet boven water kunnen houden”, besluit NSZ. NSZ zal alvast, samen met wat contactberoepers, de bevraging bespreken op het overleg met premier De Croo vandaag, op dinsdag 8 december.

deel dit