Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

Kamal steekt met hulp van NSZ zijn neus in “andermans zaken”

Kamal steekt met hulp van NSZ zijn neus in “andermans zaken”


Brussel, 18 augustus 2020 – Vanaf 30 september zal Kamal Kharmach zes Vlaamse ondernemingen in moeilijkheden helpen in het gloednieuwe Een-programma “Andermans Zaken”. We zijn blij dat iemand als Kamal Kharmach zijn schouders zet onder een programma over ondernemers. Adviseurs van NSZ hebben, samen met Kamal, maanden achter en voor de schermen hard gewerkt om de ondernemers te screenen en te begeleiden. Het was heel fijn om samen te werken met Kamal, zegt Christine Mattheeuws. Het was niet alleen goed voor de lachspieren maar vooral bezit Kamal een heel grote dosis economisch en boekhoudkundig inzicht en slaagt hij dankzij zijn rol als docent bedrijfseconomie er ook in om dat op een eenvoudige manier uit te leggen aan kleine ondernemers. We hopen dat met het programma Vlamingen een reëler beeld krijgen over het ondernemerschap en hen ook aanzet om met kennis van zaken te starten en door te groeien. Programma’s waarbij een beroep via de media in de kijker werd geplaatst heeft dat beroep vaak een boost gegeven. We hopen dat dit programma ook Vlamingen aanzet om de sprong tot ondernemerschap te wagen, met kennis van zaken. Zeker nu door corona er een pak minder starters zijn en er meer faillissementen en stopzettingen zijn, hebben we dringend nieuw ondernemersbloed nodig, aldus NSZ.


Een stand-upcomedian die ondernemers screent en begeleidt in hun weg naar sterker ondernemerschap. Het klinkt raar als je niet beter weet, want ondernemen is geen lachertje, zegt Christine Mattheeuws. Maar gelukkig heeft Kamal Kharmach veel meer in zijn mars om het gloednieuwe Een-programma “Andermans Zaken” gestalte te geven. Kamal blinkt niet alleen uit in zijn economisch inzicht maar weet vooral moeilijke boekhoudkundige en financiële begrippen op een eenvoudige manier te vertalen naar de kleine ondernemers. Door bij de ondernemers langs te gaan en samen met hen de boekhouding, de kostencalculatie … te overlopen hopen we dat ondernemers een beter inzicht krijgen in de financiële situatie, zegt NSZ. Want ondernemen is meer dan goed te zijn in de activiteit zelf; het is ook een onderneming runnen. Maar liefst 1 op de 4 faillissementen heeft te maken met het niet opvolgen van de financiële cijfers. Het is belangrijk dat ondernemers in moeilijkheden iets doen met de hulp en tips die ze via het programma krijgen.

Uit het leven gegrepen
Het programma “Andermans Zaken” is geen fictie en ook geen komedie maar real life tv. We hebben op vraag van de VRT achter de schermen verschillende ondernemers in contact gebracht met de VRT, zegt NSZ. Het gaat telkenmale om rasechte ondernemers die met hun twee voeten in het ondernemerschap staan. De screening en de begeleiding samen met de VRT stelde ons gerust: het gaat niet om een fictie en ook niet om uitlach-TV. Voor een soap over de  Boma’s van deze wereld hadden we gepast, zegt Christine Mattheeuws. Maar onder een programma die ondernemers sterker maakt en ook anderen goesting doet krijgen zetten we graag onze schouder zegt NSZ. Vorig jaar zijn meer dan 100.000 ondernemers gestart. Tegelijk weten we dat een derde van de starters de eerste vijf jaar niet overleven. Willen we zorgen dat meer ondernemers goesting krijgen om te ondernemen dan is het belangrijk dat ze anderen bezig zien. Eerdere programma’s die een beroep in de kijker plaatste zorgden voor een boost. We hopen dat dit programma ook Vlamingen aanzet tot gezond ondernemen. Gezond zowel in de eigenlijke betekenis van het woord maar ook financieel. Als we daardoor niet alleen meer ondernemers hebben maar vooral meer financieel gezonde ondernemers die het langer en beter volhouden dan zijn we geslaagd in onze opdracht, aldus nog NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

deel dit