Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

Het rapport van de expertengroep vergeet zelfstandigen en KMO’s

Het rapport van de expertengroep vergeet zelfstandigen en KMO’s

NSZ is teleurgesteld over het verslag van de expertengroep die de regering adviseert op vlak van koopkracht en de strijd tegen de inflatie. “De experten zijn de ondernemers vergeten. Zij hebben niet veel aan voorstellen zoals een verlenging van het sociaal tarief voor energie, hoewel ook hun energierekeningen exploderen.” NSZ heeft ook bedenkingen bij het advies om de automatische indexering van de lonen te handhaven, zelfs in gewijzigde vorm. “Met zo'n hoge inflatie zal dat snel onhoudbaar worden voor kleine werkgevers.”

“Wat moet er gebeuren vooraleer er eindelijk rekening wordt gehouden met zelfstandigen en KMO’s?”, vraagt het NSZ zich af. Woensdag hebben de experten hun rapport gepresenteerd. NSZ is bijzonder teleurgesteld. “Opnieuw heerst het gevoel dat bedrijven over het hoofd worden gezien.”

Volgens NSZ zal een nieuwe uitbreiding van het sociaal tarief geen effect hebben op de zelfstandigen, terwijl ook hun rekeningen blijven de lucht inschieten. “Een derde van hen ziet nu al stijgingen van ten minste 100%. Waarom doet men daar niets aan? Het NSZ blijft bij de regering aandringen om de haalbaarheid te onderzoeken van de invoering van een speciaal energietarief voor zelfstandigen en KMO's, een idee dat door niet minder dan 80% van hen wordt gesteund.” 

Ook andere voorstellen uit het rapport wekken geen enthousiasme op bij NSZ. “De expertengroep zegt zich zorgen te maken over het behoud van het concurrentievermogen van onze ondernemingen, maar tegelijk willen ze de loonindexering behouden. In aangepaste vorm weliswaar, omdat ze zich blijkbaar toch bewust zijn van de lacunes en onvolkomenheden.”  

“Met een inflatie van bijna 10% zal het voor kleine werkgevers snel onhoudbaar worden. Als men alle kosten van de ondernemingen bij elkaar optelt (stijgende inflatie, indexering, tekort aan arbeidskrachten, bevoorradingsmoeilijkheden...), wordt het voor kleine ondernemingen totaal onhoudbaar en zal het concurrentievermogen er onvermijdelijk onder lijden. Als de prijsstijgingen, voornamelijk die van grondstoffen, voor een stuk kunnen worden opgevangen door prijsverhogingen, moeten we realistisch zijn: KMO’s en zelfstandigen kunnen ze onmogelijk integraal doorrekenen aan de klanten zonder een groot deel van hen te verliezen. De loonkosten van dit land, die nu al in de top 3 van Europa staan, worden stilaan ondraaglijk. Het is van essentieel belang dat de regering ingrijpt en de loonkosten verlaagt”.  

NSZ dringt er tenslotte bij de regering op aan om niet langer te treuzelen en eindelijk beslissingen te nemen die ook kleine ondernemingen ten goede komen, in de eerste plaats op vlak van energie.

deel dit