Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

Handelaars weinig optimistisch over de solden

Handelaars weinig optimistisch over de solden

Dit heeft zo goed als alles te maken met de sluiting in de maand november en de angst van de consument om te consumeren. "December zal de sluiting in november verre van compenseren. En de vooruitzichten voor de solden zijn niet beter: zo'n 7 van de 10 detailhandelaars verwachten een lagere verkoop dan in januari 2020. "Dit is des te zorgwekkend, omdat bijna 7 op 10 nog minstens 60 procent van hun collectie op voorraad heeft. Tot slot heeft maar liefst driekwart van de zelfstandigen schrik dat de winkels terug zouden moeten sluiten tijdens de solden. Als dat het geval is, zullen heel wat handelaars hun laatste sprankeltje hoop verliezen.”

De zogenaamde niet-essentiële winkels zijn al bijna 4 weken weer open, maar desondanks blijven de handelaars vrij pessimistisch. Volgens een enquête van NSZ bij 820 detailhandelaars gehouden, is het aantal klanten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met ongeveer 2/3 gedaald (65%). "Deze daling heeft twee directe gevolgen: enerzijds zal december, meestal een van de meest winstgevende maanden van het jaar, de sluiting in november niet compenseren en anderzijds is de omzet ook in vrije val”, aldus NSZ. Gemiddeld is de omzetdaling 30 procent. Voor 30% van hen is de daling al meer dan 40%. 

Niet gerustgesteld door de solden
De prognoses van de handelaars voor de solden zijn niet beter. "Ze zijn helemaal niet optimistisch. In feite verwacht 68% van hen dat de omzet lager zal zijn dan in januari 2020. "En toch hebben ze meer dan ooit liquide middelen nodig. "Liquiditeitsproblemen blijven een van de centrale problemen waar retailers mee te maken hebben”, merkt NSZ op. 

De door de detailhandelaars verwachte daling van de verkoop is des te zorgwekkend, omdat de stocks nog steeds zeer hoog zijn. Volgens het onderzoek hebben 7 van de 10 detailhandelaars nog minstens de helft van hun voorraad, voor velen loopt dit op tot 60 procent. "Uit het onderzoek bleek dat 7 van de 10 winkeliers nog steeds minstens de helft tot zestig procent van hun voorraad hebben, voor ruim 15 procent loopt dit zelfs op tot 80 procent. Wat de kortingen betreft, zal de ¾ schatting beginnen met kortingen van ten minste 30 procent. "Vijftien procent van de detailhandelaars denkt er zelfs aan om bij 40 procent te beginnen. Dit is een teken van zowel het belang van de voorraden als de noodzaak om snel cash geld te kunnen genereren.”

3/4de vreest derde lockdown 
Verschillende buurlanden (Nederland, Duitsland, Luxemburg) hebben hun winkels tot medio januari gesloten. NSZ heeft daarom zijn leden gepolst over deze mogelijkheid in België. "Driekwart van de handelaars heeft schrik dat de winkels terug zouden moeten sluiten tijdens de solden. Als dat het geval is, zullen heel wat handelaars hun laatste sprankeltje hoop verliezen.”, benadrukt NSZ. “We hopen dat de regering niet zonder objectieve cijfers tot een derde lockdown overgaat. Handelaars hebben uiterst hun best gedaan om alles veilig te laten verlopen en dat moet ook doorwegen in de beslissing. Zo niet zal het financieel én psychologisch de spreekwoordelijke druppel zijn”, aldus nog NSZ.

deel dit