Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

"Goed dat onze NSZ-leden gehoor kregen en parkeerbeleid werd aangepast”

NSZ reageert gematigd tevreden op het aangepaste parkeerbeleid die stad Antwerpen vandaag heeft bekend gemaakt. “Door onze inspanningen en lobbywerk wordt het parkeerbeleid positief aangepast voor handelaars in hartje Antwerpen. Onze leden hadden in een exclusieve bevraging eind augustus aangegeven dat ze helemaal niet tevreden waren van het nieuwe reglement. Het is heel positief dat nu naar hen geluisterd wordt en dat al enkele broodnodige aanpassingen worden doorgevoerd”, aldus NSZ-directeur groot-Antwerpen Nico Volckeryck.

Vanaf 1 oktober zullen de beroepscategorieën die een parkeervergunning voor ondernemingen kunnen aanvragen, uitbreiden. Ook zal het stadsbestuur de tarieven en de zonering van die vergunning aanpassen. Verder komt er een verduidelijking van welke voertuigen wel of niet geregistreerd kunnen worden voor vervoer van personen met een handicap. Tot slot wordt vanaf 1 december een deel van de bestaande lichtgroene zone uitgebreid, om de parkeeroverdruk op de aangrenzende zone te doen dalen.

“Het nieuwe parkeerbeleid, dat in voege trad op 1 augustus, ondergaat dus enkele broodnodige wijzigingen. NSZ heeft hier een erg belangrijke rol gespeeld door onze leden een stem te geven via een bevraging. Die was negatief, maar het is positief dat hun grieven nu worden omgezet in een aanpassing van het beleid. Nadat NSZ mee op tafel heeft geklopt, gaat het tarief van een parkeerkaart in de binnenstad bijvoorbeeld van 1965 euro naar 1350 euro per kwartaal voor handelaars. Een groot verschil. We zijn blij dat de stad tot de nodige inzichten is gekomen en dit in daden omzet”, aldus NSZ-directeur groot-Antwerpen Nico Volckeryck.

NSZ had eind vorige maand al haar kritiek geuit op het nieuwe parkeerbeleid nadat de zelfstandigenorganisatie een exclusieve ledenbevraging had gedaan. “Dat de prijs om bovengronds te parkeren nu algemeen naar beneden gaat voor àlle handelaars in heel Antwerpen, is een goede zaak. Net als het feit dat het gebruik van de nieuwe parkeerkaart en de lichtgroene zone worden uitgebreid. Dat het gebruik van de parkeerkaart nu per bedrijf is en niet per vervoersmiddel, is ook een stap voorwaarts. Maar toch staat dit beleid nog niet helemaal op punt, dit moet dit nog verder gefinetuned worden: nu moet de nummerplaat nog per dag worden ingegeven bijvoorbeeld, wij zullen blijven vragen om dit minder omslachtig te maken en dit op btw-nummer van de handelaar te registeren.”

“We zijn tevreden dat wij onze leden nu gehoord worden met dit aangepaste beleid. Ze hadden in een bevraging duidelijk gemaakt het niet eens te zijn met het parkeerbeleid: 78% liet toen optekenen dat ze niet tevreden waren met het nieuwe beleid en 61% vreesde economische schade én minder passage (de vrees voor klanten die weg blijven) in hun zaak in hartje Antwerpen. Het nieuwe parkeerbeleid in Antwerpen brengt heel wat uitdagingen met zich mee voor lokale handelaars en we zijn blij dat de stad nu zelf kort op de bal speelt. Wij zullen die aanpassingen en de bevindingen van onze leden als neutrale zelfstandigenorganisatie blijven opvolgen en evalueren in samenwerking met de bevoegde schepen. Maar er moeten nog aanpassingen komen. Zo blijft het voor ons een spijtige zaak dat de combitickets voor het openbaar vervoer en park&ride nog niet zijn ingevoerd door het kabinet van minister Peeters. Wij zullen voor deze duurzame verbetering blijven ijveren.”

deel dit