Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

Elke week verdwijnt één slager in ons land

Elke week verdwijnt één slager in ons land

 

Op 5 jaar tijd is het aantal slagers en delicatessewinkels met meer dan 7% gedaald. Dat blijkt uit een analyse van NSZ op basis van de cijfers van Statbel. "In 2018 waren er in België 356 slagerijen minder dan in 2013", zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. "Dat betekent dat er de laatste vijf jaar meer dan één zaak per week verdwenen is." NSZ wijst op verschillende oorzaken voor deze evolutie: de tendens om mensen aan te zetten minder vlees te gaan eten, de vele controles van de overheid en de concurrentie met supermarkten. "De studierichting slaat bij vele jongeren niet meer aan. Bovendien lokken de supermarkten (nog niet) afgestudeerde slagers, waardoor er minder zelfstandige slagers zijn en het risico dat de bestaande zaken niet meer worden overgenomen, toeneemt", aldus Christine Mattheeuws.

Uit een analyse van NSZ op basis van de cijfers van Statbel blijkt dat het aantal zelfstandige vleeswinkels de laatste vijf jaar met 7,3 procent is gedaald. Op tien jaar tijd gaat het zelfs over een vermindering van 20 procent. "In 2018 waren er in ons land nog 3432 slagers of delicatessenwinkels in België. Dat is 356 minder dan in 2013", legt Mattheeuws uit. "Dat betekent dus dat er in ons land elke week meer dan één slager verdwijnt. "Er zijn wel grote regionale verschillen. Zo zijn de cijfers in Vlaanderen en Wallonië gedaald met 7,9 procent en 8,3 procent. In Brussel zien we een lichte stijging van 2,8 procent. "In onze hoofdstad is er een vrij grote vraag naar Halal-slagerijen, wat waarschijnlijk een gedeeltelijke verklaring is voor deze stijging."

Voor deze opvallende daling ziet Mattheeuws verschillende oorzaken. Ten eerste wijst ze op de wereldwijde trend om minder vlees te eten. "Door een ecologisch bewustzijn wenden consumenten zich meer tot andere producten, zoals peulvruchten, die ook eiwitten  bevatten"

NSZ wijst op verschillende oorzaken voor deze evolutie: de tendens om mensen aan te zetten minder vlees te gaan eten, de vele controles van de overheid en de concurrentie met supermarkten.

Ten tweede stelt Mattheeuws vast dat het steeds moeilijker is  om slagers te vinden die ofwel een eigen zaak willen starten of een bestaande slagerij willen overnemen. "In de drie regio’s in België is het beroep van slager een knelpuntberoep. Bovendien vergrijst het beroep snel. De studierichting slaat niet meer aan bij de meeste jongeren. Veel van hen die momenteel een slagerstraining volgen, werken bovendien liever als vaste werknemer bij een grote supermarktketen dan als zelfstandige. Supermarkten voeren zo een strijd om talent binnen te halen , zelfs vooraleer de studenten afstuderen."

Ten slotte mogen we volgens Mattheeuws zeker niet vergeten dat de overheid een rol speelt bij het verdwijnen van het aantal slagerijen in België. "Net als alle zelfstandigen hebben slagers te maken met veel administratieve lasten en worden ze onderworpen aan heel gedetailleerde controles door het FAVV. Dit verhoogt de werkdruk en het aantal werkuren waardoor het voor velen niet meer haalbaar is."

Meer info
Stefaan Gruyaert - Communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470/10 10 57

deel dit