Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

Elke dag 61 winkeldiefstallen aangegeven bij politie. NSZ wil dringend winkeldiefstalvergoeding invoeren.

Elke dag 61 winkeldiefstallen aangegeven bij politie. NSZ wil dringend winkeldiefstalvergoeding invoeren.

Brussel, 26 november 2019 –  In 2018 werden in België 22.174 winkeldiefstallen aangegeven bij de politie. Dat blijkt uit de criminaliteitscijfers van de Federale Politie die NSZ inkeek. “Dat zijn maar liefst 61 winkeldiefstallen per dag. In vergelijking met vijf jaar geleden zijn dat er op jaarbasis 357 meer”, reageert Christine Mattheeuws. “Bovendien blijkt uit onderzoek van NSZ dat 42 procent van de handelaars nooit aangifte doet. “Dit is dus slechts het topje van de ijsberg’, gaat Mattheeuws verder. Nu we weer overschakelen op het winteruur en het sneller donker is, stijgt het aantal winkeldiefstallen en vooral ook, door de drukte, de niet-aangegeven diefstallen. “NSZ wil dat de winkeldiefstalvergoeding die in 2017 werd goedgekeurd, nu eindelijk ook eens wordt uitgevoerd. Handelaars kunnen dan zelf een diefstal  administratief, zonder tussenkomst van de politie afhandelen door een schadevergoeding van 181 euro te vragen aan de winkeldief. Zo geven we een duidelijk signaal aan de dieven die helaas maar verder stelen omdat ze weten dat er vaak toch geen gevolg wordt aan gegeven. De schadevergoeding  zal de winkeldiefstallen doen dalen en de aangiftes stimuleren.”

De politie registreerde in 2018 22.174 winkeldiefstallen. Dat zijn 61 aangiftes per dag. “In vergelijking met vijf jaar geleden zijn dat er 357 extra, dus bijna 1 per dag méér dan in 2014. En we stellen in zowel Vlaanderen als in Wallonië dezelfde stijgende tendens vast. Daarbij moet nog onderlijnd worden dat dit slechts de officiële aangiftes zijn, want volgens onderzoek van NSZ geeft  42 procent van de handelaars hun winkeldiefstallen nooit aan. Komt er nog bij dat de overschakeling naar het winteruur niet in de kaarten speelt van de handelaars. We gaan met de Sint en de feestdagen een drukke periode tegemoet voor de handelaars. Drukte en donkere maanden zorgen ervoor dat dieven sneller toeslaan. De gelegenheid maakt vaak de dief. 
Winkeldiefstallen kosten de handelaars trouwens tussen de 1,5 en 2 procent van hun omzet. Met hun krappe winstmarges is dat voor de handelaars veel geld.“, aldus Mattheeuws.

“Het probleem is groter dan blijkt uit de officiële cijfers van de politie. Er zijn nog steeds te veel winkeldiefstallen, dus die moeten naar beneden. Daarnaast doen er te weinig handelaars officiële aangifte van de diefstallen. Daarom vraagt NSZ dat de winkeldiefstalvergoeding die in 2017 werd goedgekeurd er snel komt zodat handelaar en dief onderling een diefstal kunnen afhandelen.” Als dat systeem in Nederland werkt waarom zou dit in België niet lukken?

181 euro winkeldiefstalvergoeding

Concreet komt het systeem erop neer dat de winkeldief de handelaar een bedrag van ongeveer 181 euro zou moeten betalen wanneer die op heterdaad betrapt is. Een aparte inningsinstantie die al ervaring heeft in Nederland zou voor de afhandeling zorgen. Tegelijkertijd zou van de diefstal een melding bij de politie plaatsvinden. Indien er vervolgens binnen de 8 à 10 weken geen betaling van de winkeldief zou zijn ontvangen, kan de inningsinstantie namens de handelaar overgaan tot incasso. In Nederland werken ze al jaren met zo’n systeem. Heel wat handelaars werden vergoed voor de geleden schade en met deze aanpak daalde ook het aantal winkeldiefstallen in Nederland. Het werkt dus ook afschrikwekkend bij winkeldieven.

Afrekenen met winkeldieven, zo heet de praktijk in Nederland en een aparte stichting (de Stichting Afrekenen met Winkeldieven) is hiervoor bevoegd. 65 procent van alle claims wordt door de winkeldieven direct betaald, zo blijkt uit cijfers van de stichting zelf. Wie niet betaalt, krijgt een incassotraject voorgeschoteld. Op die manier wordt in totaal 80 procent van alle boetes betaald. De Stichting rekent de handelaar hiervoor 38 euro administratiekosten, wat betekent dat de handelaar finaal 143 euro ontvangt.

deel dit