Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

Één factuur voor afspelen van muziek moet verwarring bij bedrijven vermijden

Één factuur voor afspelen van muziek moet verwarring bij bedrijven vermijden

 Vanaf 2020 kunnen bedrijven alle vergoedingen voor het afspelen van muziek via één betaling regelen. Een fikse administratieve vereenvoudiging die er onder impuls van ondernemersorganisatie NSZ kwam. Nu krijgen ondernemers die muziek afspelen in hun zaak jaarlijks twee facturen: één van SABAM, als vergoeding voor de auteurs en één van een andere beheersmaatschappij voor de vergoeding van producenten en uitvoerende artiesten. Dat zorgt voor onnodige verwarring bij heel wat ondernemers. De vereenvoudiging naar één factuur voor het afspelen van muziek schept duidelijkheid over de volledige kostprijs. Ook de tariefsimulator die voorzien is voor de handelaars en horeca-uitbaters is een goede zaak. NSZ hoopt wel dat een efficiëntere inning met minder kosten leidt tot een lagere factuur voor de handelaars. 

  Voor heel wat zelfstandigen is het afspelen van muziek in hun horeca- of handelszaak een complex verhaal. Handelaars ontvangen hiervoor namelijk jaarlijks twee facturen: één van de Sabam voor de auteursrechten en één van Simim of PlayRight als vergoeding voor de producenten en de uitvoerende artiesten. Mattheeuws: “Dat zorgt voor onnodige verwarring. Zelfstandigen denken vaak dat zij twee keer moeten betalen voor het afspelen van muziek en begrijpen echt niet waarom dit nodig is. Met alle gevolgen vandien, want wie een tweede keer niet betaalt krijgt een boete opgelegd. 

 NSZ bleef de laatste jaren de eis herhalen om maar één factuur te bezorgen aan de ondernemers die muziek afspelen. En met succes blijkt nu want vanaf 2020 zullen bedrijven maar één factuur meer moeten betalen en zullen de beheersmaatschappijen zelf de centen achteraf verdelen.  

 NSZ hoopt wel dat een efficiëntere inning zal leiden tot een lagere factuur voor de ondernemers die muziek afspelen in hun zaak. Anderzijds meent NSZ ook dat door een betere verdeling voor de rechthebbenden ook de auteurs, de producenten en de uitvoerders hierbij zullen winnen. NSZ vindt dan ook dat ondernemers recht hebben op transparantie en een open politiek van de beheersmaatschappijen omtrent de kostenstructuur.

Persvoorstelling Unisono

Meer info op de website van Unisono.

deel dit