Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

Dierenhandelszaken de dupe van nieuwe wetgeving

Dierenhandelszaken de dupe van nieuwe wetgeving

NSZ ontving de laatste dagen heel wat klachten van dierenhandelszaken met betrekking tot een schrijven dat ze ontvingen van de overheid met nieuwe spelregels. Zo zouden ze geen foto’s mogen publiceren van dieren die niet effectief te koop zijn, mogen ze geen korting geven, moeten ze een brandalarm hebben en moeten ze een diploma van dierenverzorger hebben willen ze nog dieren kunnen verkopen. “Met deze nieuwe voorschriften richt  minister Weyts zich vooral op broodfokkers. En die moeten er absoluut uit, maar de dierenhandelaars mogen niet de dupe worden van de strengere regels”, zegt Christine Mattheeuws. NSZ oppert dan ook voor een aanpassing van de reglementering.”

Alle dierenhandelszaken kregen onlangs van de overheid een lijst met nieuwe spelregels. Een van de spelregels die onmiddellijk ingaat is het verbod  om te adverteren ‘met foto’s van andere dieren dan de dieren die effectief worden aangeboden.’ “Dit voorschrift houdt geen rekening met de diversiteit van dierenhandelszaken”, zegt Mattheeuws. “Zo zijn er in Vlaanderen en België heel wat vis- en aquariumwinkels. Het is onder meer voor die handelaars uiteraard onmogelijk om al deze dieren die door elkaar zwemmen apart te fotograferen.”

Daarnaast zou vanaf  1 januari 2021 elke handelaar uitgerust moeten zijn met een brandalarmsysteem. Elke handelaar heeft het beste voor met de dieren maar hen nodeloos op kosten jagen is uit den boze, zegt NSZ.
Een ander  voorschrift stelt dat vanaf 2024 ten minste de verantwoordelijke van de zaak of een vast personeelslid in het bezit moet zijn van een voorgeschreven diploma of getuigschrift. NSZ geeft aan niet tegen deze opleidingen te zijn, maar vindt het toch eigenaardig dat aan de ene kant de bedrijfskennis is afgeschaft en ook de beroepskennis voor een aantal beroepen is verdwenen en dat aan de andere kant deze beroepskennis hier opnieuw wordt ingevoerd.

NSZ wil dat  minister Ben Weyts bekijkt of een aangetoonde beroepservaring van een concreet aantal jaren kan volstaan en gelijkgesteld kan worden met de vereiste opleiding. “Zo kon een onderneming onder de vorige vestigingswet de beroepsbekwaamheid verwerven door voldoende jaren ervaring in de sector aan te tonen”, verklaart Mattheeuws. “Het is niet correct dat iemand die al 25 jaar ervaring heeft in de sector opnieuw een opleiding zou moeten volgen.” NSZ wil ook dat er een uitgebreide lijst komt van de opleidingen die in aanmerking komen. “Elke opleiding moet bovendien op z’n minst deels of liefst volledig financieel gecompenseerd worden. Gedurende de tijd van de opleiding kan de eigenaar of een medewerker namelijk niet meedraaien in de zaak. En dat kost geld.”

Met deze nieuwe regelgevingen richt de minister zich vooral op broodfokkers. Broodfokkers fokken alleen maar om geld te verdienen en springen niet goed om met het welzijn van de dieren.  “En die moeten er absoluut uit”, zegt Mattheeuws. “NSZ wijst er op dat het overgrote deel van de dierenhandelaars het beste voorhebben  met de dieren. Deze handelaars mogen dus niet de dupe worden van de nieuwe voorschriften. NSZ oppert dan ook voor een verdere aanpassing van de reglementering.

Meer info op website Departement Omgeving

deel dit