Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

De zelfstandigen worden het onrechtstreekse slachtoffer van de nieuwe maatregelen

De zelfstandigen worden het onrechtstreekse slachtoffer van de nieuwe maatregelen


Brussel, 27 juli 2020 -  NSZ  betreurt de maatregelen die vandaag door de Veiligheidsraad werden genomen .  “Wij zijn er ons goed van bewust dat de men zo vlug mogelijk de heropflakkering van de epidemie moet tegengaan, maar de ondernemers mogen hiervan niet de onrechtstreekse slachtoffers worden.” Zo denkt de ondernemersorganisatie aan de impact voor de horecasector en de traiteurs die rechtstreeks getroffen worden door de beperking van de bubbel tot 5 personen. De evenementensector mist perspectieven en reëlere opstartmogelijkheden. De beslissing om het aantal deelnemers aan een evenement te halveren, zal de doodsteek betekenen voor vele ondernemingen die slechts met moeite konden overleven. Ook de kleinhandel is getroffen door de beslissing om enkel individueel te mogen shoppen gedurende slechts 30 minuten. “Dit is een catastrofe voor de winkels, zeker in de soldenperiode die binnen enkele dagen start." 

De zelfstandigen zijn het onrechtstreekse slachtoffer

De besmettingscijfers zijn sterk gestegen de laatste dagen. De Nationale Veiligheidsraad is dan ook in urgentie samengekomen. NSZ neemt acte van de beslissingen,  maar betreurt ze.  “Wij zijn er ons goed van bewust dat de men zo vlug mogelijk de heropflakkering van de epidemie moet tegengaan  zo stelt NSZ, maar de ondernemers zullen hiervan onrechtstreeks het slachtoffer worden terwijl zij zelf alles in het werk stellen om de regels na te leven. ”
Horeca, traiteurs, evenementensector en foorkramers.

De ondernemersorganisatie ziet meerdere pijnpunten. Zo zullen de horeca-uitbaters en de traiteurs rechtstreeks getroffen worden door de beperking van de familiale bubbel tot 5 personen. Het was al moeilijk om bijvoorbeeld een huwelijk te organiseren, dit wordt nu haast helemaal onmogelijk met een maximum van 10 personen. De evenementensector miste perspectieven en reële opstartmogelijkheden, de beslissing om het aantal deelnemers aan een evenement terug te halveren, zal de doodsteek betekenen voor talrijke ondernemingen die slechts met moeite konden overleven.

Bovendien, wat is het verschil inzake het risico dat men loopt, tussen een foor en een attractiepark ?
Indien men afgaat op de beslissing van de Veiligheidsraad kan het aantal personen op een kermis of foor beperkt worden tot 200 of kan de kermis zelfs geannuleerd worden door de burgemeester hetgeen ook is gebeurd met de Zuidfoor in Brussel,. Langs de andere kant kunnen de pretparken wel bezoekers ontvangen.

Kleinhandel ziet de soldenperiode met lede ogen tegemoet

De solden werden omwille van de gevolgen van de eerste golf aan besmettingen uitgesteld tot 1 augustus zodat de handelaars nog een deel van de stocks konden verkopen. Vanaf 29 juli is het terug enkel toegelaten om alleen  te winkelen en is de winkeltijd opnieuw beperkt tot 30 minuten. Dit zal voor vele handelaars catastrofale gevolgen hebben. De soldenperiode was immers bij uitstek een groepsgebeuren. Dit wordt nu verboden. “ Dit zal de sector die nu pas met moeite hertstelt van de lockdown en waarvan het zakencijfer nog lang niet normaal is, nog meer verzwakken. Wij vrezen nu echt voor een golf aan faillissementen, besluit NSZ.”

Meer info
Stefaan Gruyaert
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57

deel dit