Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

De wintersolden starten maandag: “Laat shoppen per twee dringend weer toe” 

De wintersolden starten maandag: “Laat shoppen per twee dringend weer toe” 

Maandag starten de wintersolden. Maar positief zien de detailhandelaars niet tegemoet. Uit een bevraging van ondernemersorganisatie NSZ bij 820 detailhandelaars blijkt dat ruim de helft een omzetdaling verwacht van meer dan 10 procent in vergelijking met de wintersolden van januari vorig jaar. Nog volgens het onderzoek hebben 7 van de 10 detailhandelaars nog minstens de helft van hun voorraad, voor velen loopt dit op tot 60 procent. “Dit zal resulteren in een prijzenoorlog in een sector waar de marges al bijzonder klein zijn”, stelt NSZ.  Maar er zullen nog gevolgen voelbaar zijn: de beperking tot maximaal 30 minuten shoppen en de verplichting om alleen te winkelen zal een extra financiële klap betekenen voor de winkeliers. "De solden zijn vaak een moment van 'winkelplezier' voor groepjes mensen. Dat valt nu volledig weg. We roepen daarom op om winkelen met twee opnieuw overal toe te laten, want de zomersolden hebben bewezen dat de omzetcijfers anders op een fiasco uitdraaien in de huidige omstandigheden. Willen we de faillissementengolf inperken, dan zullen de klanten toch zoveel mogelijk moeten blijven komen naar de winkels. Winkels zijn veiliger dan vele andere plekken”, benadrukt NSZ. 

De handelaars zien de soldenvooruitzichten niet rooskleurig tegemoet. 68% van hen verwacht dat de omzet lager zal zijn dan in januari van vorig jaar. Ruim 50% (48, 68%) verwacht dat die daling meer dan 10% zal bedragen. "De paradox tussen een dringende nood aan omzetstijging om te overleven en het huidige economische klimaat is alarmerend”, aldus NSZ. “Handelaars hebben meer dan ooit liquide middelen nodig.”

Ook de voorraden blijven (te) groot. Volgens het onderzoek hebben 7 van de 10 detailhandelaars nog minstens de helft van hun voorraad, voor velen loopt dit op tot 60 procent. "Uit het onderzoek bleek dat 7 van de 10 winkeliers nog steeds minstens de helft tot zestig procent van hun voorraad hebben, voor ruim 15 procent loopt dit zelfs op tot 80 procent.”

En dus zal dat alles wellicht resulteren in een prijzenoorlog, want de marges zijn al bijzonder klein. 3 op 4 handelaars wil beginnen met kortingen van ten minste 30 procent. "Vijftien procent van de detailhandelaars denkt er zelfs aan om bij 40 procent te beginnen. Dit om de voorraden sneller te laten slinken en om sneller cash geld te kunnen genereren.” 

Omzet blijft dalen als alleen shoppen de norm blijft
De huidige, strenge maatregelen zal volgens NSZ ongetwijfeld leiden tot nog grotere omzetdalingen. De beperking tot maximaal 30 minuten shoppen en de verplichting om alleen te winkelen zal een extra financiële klap betekenen voor de winkeliers. "De solden zijn vaak een moment van 'winkelplezier' voor groepjes mensen. Dat valt nu volledig weg. We roepen de overheid op om shoppen met twee terug toe te laten. De hoopgevende gedaalde besmettingscijfers laten dit ook weer toe. Het is uiteraard nog altijd de bedoeling om te runshoppen, rekening houdend met alle veiligheidsmaatregelen. We mogen niet dezelfde fout maken als in augustus. Toen is gebleken dat de soldenperiode op een sisser was uitgedraaid, omdat in je eentje shoppen de consument niet aanzette om te gaan winkelen. De overheid mag zich niet weer aan diezelfde steen stoten, anders dreigen de wintersolden totaal zijn doel te missen en op een nieuw fiasco uit te draaien voor de handelaars. Willen we de faillissementengolf inperken, dan zullen de klanten toch zoveel mogelijk moeten blijven komen naar de winkels.”

Blijf lokaal kopen
Tot slot roept NSZ op om lokaal te blijven kopen. Niet alleen steun je daar de lokale handelaar mee, ook de consumentenstromen blijven zo een stuk beperkter. Blijf op deze verstandige manier winkelen en stel geen aankopen uit tot het weekend. Volgens NSZ zullen we duidelijk moeten blijven maken dat klanten naar hun favoriete lokale winkels moeten blijven gaan. Winkeliers doen er alles aan om hun zaken perfect veilig te maken. Winkels zijn veiliger dan vele andere plekken. Door de grote voorraden zijn er bovendien extra veel interessante solden te verkrijgen.” 

deel dit