Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

Coronavirus: NSZ tevreden over versoepeling vervangingsinkomen (overbruggingsrecht) voor zelfstandigen

Coronavirus: NSZ tevreden over versoepeling vervangingsinkomen (overbruggingsrecht) voor zelfstandigen


Brussel, 17 maart 2020 - De Kamercommissie Sociale Zaken heeft dinsdag unaniem een wetsvoorstel van minister Ducarme goedgekeurd dat de voorwaarden voor het vervangingsinkomen, het zogenaamde overbruggingsrecht, versoepelt voor zelfstandigen die getroffen worden door de gevolgen van het coronavirus. Een zelfstandige kan dankzij de beslissing een beroep doen op het overbruggingsrecht door overmacht als hij gedwongen wordt om 7 opeenvolgende dagen de activiteiten te stoppen. Deze periode wordt zelfs tijdens de maanden maart en april afgeschaft voor diegene die van overheidswege moeten sluiten. Ondernemersorganisatie NSZ is tevreden met deze versoepeling. Volgens Christine Mattheeuws, voorzitter NSZ, "geeft dit noodzakelijke ademruimte voor de duizenden ondernemers in de horeca en de handel die zeer hard worden getroffen door de gevolgen van het coronavirus."

De Kamercommissie Sociale Zaken heeft dinsdagmorgen unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd van Minister van Middenklasse, Zelfstandigen en kmo’s, Denis Ducarme. Dat wetsvoorstel versoepelt de voorwaarden om recht te hebben op het overbruggingsrecht voor zelfstandigen die getroffen worden door de coronamaatregelen.

NSZ juicht deze maatregel toe. "Dit zorgt voor noodzakelijke ademruimte voor een groot aantal ondernemers die bijzonder hard getroffen worden door de gevolgen van het coronavirus", legt Mattheeuws uit.
Concreet betekent dit dat zelfstandigen die hun activiteit gedurende 7 opeenvolgende dagen moeten stopzetten (in tegenstelling tot een kalendermaand eerder), kunnen genieten van een vervangingsinkomen. De zelfstandigen van wie de activiteit onderbroken is door de verplichtingen van de overheid (bv. winkels die in het weekend moeten sluiten), zullen hier ook gebruik kunnen van maken zonder voorwaarden over de duur van de stopzetting.

Het overbruggingsrecht geeft zelfstandigen die hun activiteiten gedwongen stopzetten als gevolg van onder meer overmacht, recht op een vervangingsinkomen van €1291,69 (zonder gezinslast) of €1614,10 (met gezinslast) met behoud van sociale rechten en behoud van de Vlaamse hinderpremie indien de ondernemer er recht op heeft.

"Deze versoepeling van het overbruggingsrecht is een zeer goede maatregel. We vragen aan de overheid om nog bijkomende steunmaatregelen te treffen zoals het bevriezen van de socialezekerheidsbijdragen of de roerende voorheffing in plaats van een betalingsplan of uitstel van betaling", besluit Christine Mattheeuws.

Meer info

Stefaan Gruyaert, communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470 11 10 57

deel dit