Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

"Blokkering van depots betekent gijzeling van honderden zelfstandigen!"

Met de blokkering van de depots in Zellik neemt het sociaal conflict bij Delhaize een nieuwe wending. “Dit is onaanvaardbaar omdat dit neerkomt op het indirect gijzelen van honderden franchisenemers die afhankelijk zijn van leveringen uit deze depots”, aldus NSZ. ”In tegenstelling tot wat de vakbonden suggereren, is werken voor een zelfstandige franchisenemer helemaal geen terugkeer naar de 19e eeuw.”

Sinds de bekendmaking om al zijn winkels in franchise uit te baten, woedt een sociaal conflict bij Delhaize. 70 supermarkten zijn nog steeds gesloten, maar het conflict heeft een nieuwe wending genomen met de blokkering van de depots van het concern in Zellik. Volgens NSZ is deze nieuwe stap van de vakbonden totaal onaanvaardbaar. “Het blokkeren van de leveringen aan alle winkels, waaronder honderden franchisenemers, komt neer op het gijzelen van al deze zelfstandigen die absoluut niets met deze zaak te maken hebben. Wij roepen de vakbonden dan ook op de zaken niet door elkaar te halen en de geplande leveringen onmiddellijk door te laten gaan. Lege schappen bij franchisenemers zouden de klant echt afschrikken en dit zal voor een groot omzetverlies zorgen.”

De zelfstandigenorganisatie is ook ontzet over enkele denigrerende opmerkingen van de bonden. “Werken voor zelfstandigen zou worden geassocieerd met minderwaardig en onderbetaald werk. Kortom met een terugkeer naar omstandigheden die de 19e eeuw waardig zijn. Deze totaal onterechte kritiek ondermijnt het harde werk en de inzet van de vele zelfstandigen in ons land en de zorg die zij hebben voor hun werknemers.”

“Laten we niet vergeten dat franchisenemers stabiele werkgevers zijn, vaak betrokken bij hun gemeenschap en de lokale economie. Ze hebben een persoonlijke relatie met hun werknemers en geven hen vaak meer flexibiliteit en autonomie dan grotere bedrijven. Bovendien heerst naast die verankering een familiale sfeer, waardoor werknemers zich meer gewaardeerd en betrokken voelen bij het bedrijf.”

deel dit