Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

Aantal flexi-jobs neemt toe: “NSZ vraagt uitbreiding sectoren en wil flexi-job inzetten om werklozen aan het werk te krijgen.”

Aantal flexi-jobs neemt toe: “NSZ vraagt uitbreiding sectoren en wil flexi-job inzetten om werklozen aan het werk te krijgen.”

Brussel, 29 januari 2020 - NSZ reageert tevreden over het stijgend aantal flexi-jobs. “De formule is interessant want de werkgever betaalt slechts 25% bijdragen en dat geld komt bij de sociale zekerheid terecht”, reageert Christine Mattheeuws van NSZ. “We zijn dan ook voorstander om het systeem uit te breiden naar andere sectoren zoals de (tuin)bouw.” NSZ vraagt ook om te bekijken of werklozen als flexi-jobber kunnen worden ingezet zonder dat hun uitkering wordt verminderd. “Dat moet strikt beperkt zijn zowel in de tijd als qua bedrag dat kan worden bijverdiend”, zegt Mattheeuws. “Je helpt er de ondernemers mee uit de nood die extra personeel kunnen gebruiken, je creëert een opstap voor de werkloze naar een job en de overheid krijgt ook extra sociale zekerheidsbijdragen. Een win-win voor alle partijen”, aldus NSZ.

De lancering van de flexi-jobs in 2015 in de horeca moest vooral de invoering van het gecertificeerd kassasysteem compenseren. Mattheeuws: “De formule is interessant want de werkgever betaalt slechts 25% bijdragen en dat geld komt bij de sociale zekerheid terecht. Naast de horeca is er in 2018 een uitbreiding geweest naar de kleinhandel en kappers. “Een slimme zet”, zegt Mattheeuws. Horecagelegenheden en kleine winkels staan in de top vijf van de faillissementen. Met de flexi-jobs hebben ze financieel wat meer ademruimte. Het aantal Belgen dat gebruik maakt van het systeem van flexi-job is gestegen tot 69.301 eind 2019, een stijging van 35 procent tov eind 2018.Dit is geen concurrentie voor de tewerkstelling want een flexi-jobber moet al ergens anders 4/5-tijds actief zijn en er is werk in deze sectoren. NSZ is zelfs voorstander om het systeem verder uit te breiden naar andere sectoren zoals de (tuin)bouwsector. Het is een ideale manier om personeelstekorten op te vangen.”

Opstap voor werklozen

NSZ vraagt ook om te bekijken of werklozen als flexi-jobber kunnen worden ingezet zonder dat hun uitkering wordt verminderd. “Deze aanzienlijk grote groep werklozen moet kunnen worden ingezet in piekperiodes zoals tijdens de solden”, reageert Mattheeuws. “Uit cijfers van de VDAB blijkt dat er 177.856 niet-werkende Vlaamse werkzoekenden zijn waarvan 83.337 laaggeschoolden. “Zorg ervoor dat zij als flexi-jobber kunnen bijspringen bij handelaars die personeel te kort hebben, zonder dat zij hun uitkering te verliezen”, zegt Mattheeuws. “Beperk het bedrag dat ze mogen bijverdienen en beperk dit statuut ook strikt in de tijd”, gaat Mattheeuws verder. “De handelaars kunnen zo op een efficiënte manier een beroep doen op een heel grote poule van potentiële flexi-jobbers.”

NSZ is voorstander om het systeem uit te breiden naar andere sectoren zoals de (tuin)bouw en vraagt om te bekijken of werklozen als flexi-jobber kunnen worden ingezet zonder dat hun uitkering wordt verminderd. Dat moet strikt beperkt zijn zowel in de tijd als qua bedrag dat kan worden bijverdiend.

Voor de werkloze kan het een doorstart betekenen naar een actieve loopbaan. Als zij zich hebben kunnen bewijzen tijdens die periode dan is de kans groot dat zij ook een vast contract aangeboden krijgen. Bovendien haalt het de werklozen uit de werkloosheid en heeft het hen een goed gevoel omdat zij iets nuttig hebben gedaan. Ten slotte vaart ook de overheid er wel bij want dit zorgt voor extra inkomsten voor de staat”, aldus Mattheeuws.

“Verder wil NSZ dat de personeelslasten naar omlaag gaan: werkgevers zullen sneller personeel aannemen, ook tijdens het jaar, werknemers krijgen een hoger nettoloon en de kloof tussen werken en niet-werken wordt groter”, zegt Mattheeuws. “Wil de regering haar werkgelegenheidscijfers halen dan moet deze maatregel goedgekeurd worden”, besluit Mattheeuws. NSZ gaat met de politieke partijen bespreken hoe het systeem van de flexi-jobs kan worden uitgebreid en hoe de loonlasten verder kunnen dalen.

Vragen en info

Stefaan Gruyaert, Communicatieverantwoordelijke NSZ
stefaan.gruyaert@nsz.be
0470/11 10 57

deel dit