Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

9 op 10 buurtsuperettes willen openbare automaten voor plastic flessen en drankblikjes

 

Brussel, 10 juni 2019 –  Bijna 9 op 10 buurtsuperettes willen openbare automaten voor  het inzamelen van plastic flessen en drankblikjes. 7 op 10 van de handelaars zijn bereid om de aankoopbon die consumenten in ruil voor de blikjes van de automaat ontvangen te aanvaarden in hun zaak. Dat blijkt uit een bevraging die NSZ hield bij 432 buurtsuperettes. Het proefproject dat daaromtrent loopt in Brussel moet dus zo snel mogelijk uitgerold worden, ook in Vlaanderen, zegt NSZ. Maar liefst 92 procent van de handelaars blijven gekant tegen een statiegeldmachine in de eigen zaak omdat ze geen plaats noch middelen hebben en opzien tegen de administratieve en logistieke rompslomp.  Handelaars vinden bovendien wel dat leefmilieu een zaak is van iedereen en dat overtreders, die blikjes op de weg gooien, strenger moeten worden bestraft, aldus nog NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Sinds acht april telt het Brussels gewest drie automaten waar consumenten blikjes kan inleveren in ruil voor een aankoopbon ter waarde van vijf cent per blikje. Het gaat om een proefproject met statiegeld dat nog vijf maanden loopt. Na ruim een maand zijn er al 40.000 blikjes ingezameld. Een succes zo blijkt, dat ook aanslaat bij de handelaars. Uit een enquête van NSZ bij 432 buurtsuperettes blijkt dat 88 procent van de handelaars voorstander zijn van openbare automaten voor plastic flessen en drankblikjes. 72 procent is zelfs bereid om de aankoopbon die in ruil voor de gedeponeerde blikjes en plastic flesjes uit de automaten rolt te aanvaarden. Reden is dat handelaars beseffen dat de blikjes en plastic flesjes niet zomaar in de natuur kunnen verdwijnen maar vaak zelf geen statiegeldmachine kunnen plaatsen. Het gaat hier doorgaans om kleine winkels. 95 procent geeft aan niet over de nodige ruimte te beschikken om die lege flessen en blikjes te stockeren.” Daarnaast is geen enkele handelaar bereid om een statiegeldmachine, die gemakkelijk 30.000 tot 40.000 euro kost, uit de eigen zak te betalen. Enkel als die kosten volledig betaald worden door de producenten en/of verpakkers kan 24 procent zich hier wel in terugvinden.

Daarom vraagt NSZ dat het pilootproject met openbare automaten voor plastic flesjes en blikjes overal wordt uitgerold niet alleen in Brussel maar ook in Vlaanderen op voorwaarde dat het systeem administratief eenvoudig is en de consument bij elke handelaar terecht kan. Nu is het pilootproject nog te kleinschalig zowel qua aantal automaten als qua deelnemende handelszaken en gaat dit nog gepaard met de nodige administratieve rompslomp.
Om de hoeveelheid zwerfvuil te reduceren, stellen de handelaars ook voor om de consumenten beter te doen sorteren, het systeem van de blauwe PMD-zakken zakken nog verder uit te rollen en vooral strenge boetes te geven aan al diegenen die blikjes en plastic flesjes langs de weg gooien. Leefmilieu en het zorg dragen van onze planeet is een zaak van iedereen, klinkt het nog bij de handelaars.

(Beeld: Photonews)

deel dit