Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers archief

34% meer buitenlandse zelfstandigen in vijf jaar tijd

34% meer buitenlandse zelfstandigen in vijf jaar tijd

Tussen 2017 en 2021 is het aantal zelfstandigen van buitenlandse nationaliteit met meer dan 30% gestegen, zo blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ). Deze stijging is opmerkelijk omdat het totale aantal zelfstandigen in dezelfde periode slechts met 13% is gestegen. Het totale aantal zelfstandigen met een andere nationaliteit dan de Belgische bedraagt 160.839, dat is iets meer dan 13% van alle zelfstandigen die op ons grondgebied actief zijn. Het leidende trio qua nationaliteit is al enkele jaren hetzelfde: de Nederlanders en de Fransen, respectievelijk op de tweede en derde plaats, flankeren de Roemen op het podium. “Het aantal zelfstandigen van Roemeense afkomst blijft toenemen. Iets meer dan 25.000 in 2017 en meer dan 40.000 eind vorig jaar: een stijging van 60%.”

Eind 2021 telde België 160.839 zelfstandigen met een buitenlandse nationaliteit. Dit vertegenwoordigt 13,07% van alle zelfstandigen die in ons land actief zijn. "In vergelijking met 2017 is dit een spectaculaire stijging", aldus NSZ, die de cijfers van het RSVZ heeft geanalyseerd. “In vijf jaar tijd is het aantal zelfstandigen met een buitenlandse nationaliteit met 34,02% gestegen." In dezelfde periode is het totale aantal zelfstandigen slechts met 13,07% toegenomen.”

Top drie ongewijzigd 
In België blijft de top drie ongewijzigd. De Nederlanders (12,33%) en de Fransen (11,47%), respectievelijk op de tweede en de derde plaats, worden overtroffen door de Roemenen (25,29%). Hoewel het absolute aantal blijft toenemen, is het aandeel van onze noorder -en zuiderburen de laatste jaren licht gedaald. Het meest opvallende element is de zeer sterke en constante groei van de Roemeense zelfstandigen. "In 2017 waren ze al het talrijkst, maar toen waren het er nog iets minder dan 25.500. Vandaag zijn ze met meer dan 40.000 zelfstandigen in België. Dat is een indrukwekkende stijging van 59,8% in 5 jaar.”

Als we daar de Italianen (9,06%) bij optellen, vertegenwoordigen deze vier nationaliteiten bijna de helft van alle buitenlandse zelfstandigen die in België werken. “80% van alle buitenlandse zelfstandigen in België zijn EU-onderdanen, maar binnen die groep zijn er belangrijke verschuivingen. Zo zien we naast de spectaculaire groei van het aantal Roemenen ook een belangrijke toename van mensen uit Bulgarije en Portugal”, aldus NSZ. 

En op regionaal niveau? “Het is geen verrassing dat de concentratie van zelfstandigen het hoogst is in grote steden zoals Brussel, Antwerpen, Luik en Charleroi.  Maar de verdeling is niet gelijkmatig: Brussel vertegenwoordigt meer dan de helft van de Roemenen die in het land werken, terwijl Vlaanderen en Wallonië respectievelijk bijna alle Nederlanders en Fransen huisvesten.”

Aandachtig blijven
"Wij zijn blij dat zoveel mensen met een andere nationaliteit de handen uit de mouwen steken en de stap zetten naar het ondernemerschap. Onze economie heeft hen broodnodig. Wij hopen echter dat het misbruik beperkt blijft, vooral wat betreft schijnzelfstandigheid, een verschijnsel dat wij in het verleden helaas hebben moeten vaststellen. Dit mag niet leiden tot oneerlijke concurrentie voor Belgische zelfstandigen", besluit NSZ.

deel dit