Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Nieuws

Handelaars en horecazaken willen het beste voor hun buren

 “Ondernemers hebben het beste voor met de buren. Die zijn ook de grootste ambassadeurs voor hun zaak. Naar aanleiding van de Dag van de Buren op 25 mei wijst NSZ op het belang van een goede onderlinge relatie tussen buren en handelaars: “Is er onenigheid of discussie? Bespreek dit dan zo veel mogelijk onderling. Zo  worden grote kosten en onnodige imagoschade vermeden.”

horeca buren burenruzie

Zelfstandigen nu ook recht op vaderschapsverlof

Sinds vandaag hebben zelfstandigen net zoals werknemers ook recht op 10 dagen vaderschapsverlof. Een goede zaak want zo komt het statuut van de zelfstandigen dichter bij dat van de werknemers. De ondernemersorganisatie plaatst daar echter wel een kanttekening bij.

zelfstandige vaderschapsverlof zelfstandigen

Kinderen vaker baas bij restaurantkeuze. 9 op 10 restaurants speelt hier op in.

95 procent van de restauranthouders doet inspanningen om hun zaak kindvriendelijk te maken. 7 op 10 maakt daar echter geen promotie rond. Dat blijkt uit een enquête van NSZ waaraan 324 restauranthouders hebben deelgenomen. Meer dan 9 op 10 heeft een aangepast menu voor kinderen, specifieke voorzieningen en/of animatie gericht op kinderen.

restaurant kinderen

Meer elektronische betaalmogelijkheden kan enkel door betaalmiddelen en kostprijs in kaart te brengen

Brussel, 23 april 2019 – NSZ wil graag meer ondernemers overtuigen om traditionele kaartbetalingen en contactloze betalingen met de kaart of de smartphone mogelijk te maken in hun zaak. Zo kunnen ondernemers nieuwe klanten, die graag digitaal betalen, aantrekken.

digitalisering

De laatste 10 jaar was er elke dag één café minder

De laatste tien jaar zijn er 3113 minder cafés. Dat is er bijna één per dag. Dat blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van de FOD Economie. Vlaanderen kende 2050 minder cafés en Wallonië 1071. In Brussel was er dan weer een kleine groei van 83 extra cafés. NSZ vindt dit een zeer spijtige evolutie, maar voelde de bui al hangen.

faillissement witte kassa café

Voor 1 op 5 zelfstandigen dreigt armoede

1 op de 5 zelfstandigen in hoofdberoep had in 2017 een inkomen dat lager ligt dan 1139 euro per maand, dat is de Europese armoededrempel voor een alleenstaande. Dat blijkt uit een analyse die NSZ maakte op basis van cijfers van het RSVZ, het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen. Het aandeel hoofdberoepers met inkomsten onder de armoededrempel is de afgelopen vijf jaren amper geëvolueerd: in 2012 bevonden 22 procent van de hoofdberoepers zich in dezelfde situatie. Dat heeft voor een stuk te maken met een veel te beperkte sociale bescherming die zelfstandigen in moeilijkheden krijgen, maar vooral met het feit dat zelfstandigen geen vangnet hebben als ze hun activiteiten willen stopzetten. Daardoor doen ze vaak door totdat ze de boeken moeten neerleggen. “Daarom pleit NSZ voor een volwaardige  werkloosheidsuitkering voor zelfstandigen zodat ze financiële ruimte krijgen om zich naar een nieuwe professionele uitdaging te heroriënteren”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

armoede

Vrouwelijke zelfstandigen verdienen nog steeds tot meer dan 30 procent minder dan hun mannelijke collega’s.

Vrouwelijke zelfstandigen in hoofdberoep verdienen nog steeds ruim 30 procent minder dan hun mannelijke collega’s. Het grootste verschil in inkomsten tussen vrouwelijke en mannelijke zelfstandigen is in Vlaanderen, met een verschil van 32 procent. Een Belgische vrouwelijke zelfstandige had in 2017 een gemiddeld inkomen van 22.868,32 euro, dat is meer dan 10.000 euro minder dan het gemiddeld inkomen bij mannelijke zelfstandigen in hoofdberoep. Dat blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ).

zelfstandige vrouwelijk ondernemer

Elektronisch en digitaal betalen stimuleren: ja. Beboeten: neen.

Als het van CD&V afhangt moet elke handelaar de mogelijkheid voorzien dat de klant elektronisch kan betalen. Een verplichting en zeker een boete is ongehoord, zegt NSZ. Temeer omdat de handelaar sinds 18 januari 2018 geen toeslag meer kan aanrekenen wanneer de klant elektronisch betaalt. “Het elektronisch betalen moet voor de handelaar nog transparanter en dat ongeacht de speler waarbij hij aangesloten is”

elektronisch betalen

Het nieuwe wetboek van vennootschappen en verenigingen: Infoavonden op 7 en 25 maart 2019 (Zwijnaarde en Borgerhout)

Het nieuwe wetboek inzake vennootschappen en verenigingen treedt in werking op 1 mei 2019. Voor de ondernemingen die al bestonden op 1 mei 2019, zal een deel van de nieuwe wet (de dwingende bepalingen) van toepassing zijn vanaf 1 januari 2020. Het is pas tegen 1 januari 2024 dat alle vennootschappen en verenigingen zich volledig moeten aanpassen aan de nieuwe wetgeving en de statuten moeten wijzigen.

We willen u nu alvast informeren over de veranderingen die op til zijn tijdens onze infoavonden in Zwijnaarde op 7 maart 2019 en in Borgerhout op 25 maart 2019.

vennootschap vennootschappen verenigingen

Succes ouderschapsverlof scherpt arbeidsmarktkrapte aan.

In 2018 betaalde de RVA per maand gemiddeld 65.218 uitkeringen voor ouderschapsverlof. Ruim twee derde van de aanvragen behelzen een vermindering van één dag per week. Dat blijkt uit een analyse die NSZ maakte op basis van gegevens van de RVA. Vooral viervijfde werken via ouderschapsverlof blijft dus stevig in trek bij werknemers en ambtenaren. Bovendien zullen werknemers ouderschapsverlof weldra ook per halve dag kunnen opnemen, wat voor extra aantrekkingskracht van het deeltijds ouderschapsverlof zal zorgen. “Dat is geen goed nieuws voor de werkgevers, want een werknemer vinden die slechts één dag of een halve dag komt werken is quasi onmogelijk”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. NSZ vreest dan ook dat het groeiend succes van het één vijfde systeem en de invoering van het één tiende ouderschapsverlof de arbeidsmarktkrapte enkel zal toenemen. Vooral de kleinere werkgevers zullen de ‘gaten’ in hun personeelsbestand zeer moeilijk kunnen opvullen.

ouderschapsverlof

Categorieën

Zit je met vragen?

Wij helpen je graag verder met je vragen

Stel uw vraag